• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
fizmat_logo

Факультет математики, природничих наук та технологій

Екскурсія до фітосанітарної лабораторії студентів біологів та хіміків

Екскурсія до фітосанітарної лабораторії студентів біологів та хіміків

16 травня 2024 року студенти групи БХ21Б спеціальності 014 Середня освіта (Біологія та здоров’я людини) та ХБ23М спеціальності 014 Середня освіта (Хімія) здійснили екскурсію до ДУ «Кіровоградська обласна фітосанітарна лабораторія» в рамках комплексної біологічної практики та вивчення освітніх компонентів «Фітопатологія», «Екологія» та «Human health: history and development of health care». Керівниками груп виступили професор Дефорж Г.В., доцент Боброва М.С. та доцент Аркушина Г.Ф.

Студентів гостинно зустріли заступник начальника управління фітосанітарної безпеки Головного управління держпродспоживслужби в Кіровоградській області Мезенцева Марина Володимирівна та директор фітосанітарної лабораторії Клєщова Світлана Леонідівна. Екскурсія була присвячена Міжнародному дню захисту здоров’я рослин. Розпочала екскурсію Марина Володимирівна, яка розкрила основні напрямки діяльності Управління фітосанітарної безпеки, розповіла про шкідників та хвороби рослин, карантинні види. Акцентувала увагу на ключовій ролі рослин для забезпечення життя на нашій планеті. Наголосила на споживацькій ролі людини, яку підкреслила вражаючими статистичними даними. Світлана Леонідівна ознайомила з напрямками діяльності фітосанітарної лабораторії, видами експертиз та випробувань.

Студенти відвідали відділ фітосанітарного аналізу, відділ визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу, відділ фітосанітарних процедур, де мали можливість разом з експертами провести ентомологічну експертизу, використовуючи різні види мікроскопів. Ознайомилися зі зразками гербарних матеріалів видів-шкідників та насіння. Були учасниками окремих етапів проведення мікологічної, вірусологічної та бактеріологічної експертизи (методом ІФА). Навчились здійснювати визначення посівних якостей насіння та товарних якостей садивного матеріалу. Студенти були вражені новітнім обладнанням та методиками проведення експертиз. Директор лабораторії, враховуючи спеціальність студентів неодноразово запрошувала їх на практику, стажування та працевлаштування. Враховуючи це, керівники практики разом з директором фітосанітарної лабораторії обговорили подальші напрямки та перспективи сумісної діяльності, проведення спільних конференцій, круглих столів, гостьових лекцій та перспективи підписання договору про співпрацю між ДУ «Кіровоградська обласна фітосанітарна лабораторія» та Центральноукраїнським державним університетом імені Володимира Винниченка.

Щиро дякуємо за цікаву, змістовну та корисну екскурсію. До нових зустрічей!

Інформацію підготували Дефорж Г.В. та Боброва М.С.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись