• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
fizmat_logo

Факультет математики, природничих наук та технологій

Гостьова лекція «Математика і інформатика на календарі»

Гостьова лекція «Математика і інформатика на календарі»

26 березня 2024 року на кафедрі математики та цифрових технологій Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка відбулася гостьова лекція кандидата педагогічних наук, доцента кафедри інформаційно-комунікаційних технологій та методик викладання інформатики Рівненського державного гуманітарного університету, викладача природничих дисциплін Рівненського фахового коледжу інформаційних технологій, викладача-методиста Білецького В'ячеслава В'ячеславовича на тему: «Математика і інформатика на календарі». Презентовані матеріали є продовженням виконаного дослідження на тему «Фізика і астрономія на календарі».

На лекції були присутні викладачі кафедри математики та цифрових технологій і студенти спеціальностей 015 Професійна освіта (Цифрові технології), 014 Середня освіта (Математика), 014 Середня освіта (Інформатика), 112 Статистика.

Дослідження автора здійснено виходячи зі Стратегічної піраміди розвитку вищої освіти в Україні на 2022–2032 роки. В цій стратегії окреслено важливість математичних знань для розвитку будь-якого суспільства. Автор відійшов від парадигми математика заради математики, бо немає жодної галузі, де б математика не царювала там.

Початок календаря відноситься до зародження математичної думки мислителів V-VII століть до н.е. Але більш виразно можна прослідкувати хронологію математичних досліджень з часів відомих (збережених) офіційних джерел.

Особливістю є те, що автор зробив акцент на український вектор, зокрема, на розвиток математики в Острозькій академії – 1576 р. Адже тут працювали науковці як вітчизняні, так і іноземні.

До більш пізнього часу, віднесено роботи Михайла Крачука (1892–1942) засновника школи конструкторів ракетної техніки, Марини В'язовської, яка у 2002 р. одержала медаль Філдса та ін.

Досліджена діяльність Львівської математичної школи 20-30 роки ХХ ст. Зокрема, математика С.Улама запросив до себе спочатку для математичних обчислень Р.Опенгеймер, а потім і до Манхетенського проекту, розробки термоядерної бомба, де поряд із Е.Тейлором та Р.Опенгеймером виокремлено й С.Улама, які спільно вважаються батьками атомної бомби.

Календар має розділи, де акцент зроблено на прикладному значенню математики в економіці, в спорті, у військовій справі. Окремий розділ присвячений єдності музики, поезії й математики як підтвердження думки Піфагора: життям керують числа, а життя протікає під музику.

Значне місце відведено розділу прискореного розвитку математики засобами інформатичного підходу до розгляду життєвих проблем, де зібрано в систему фактичний матеріал.

Цікавими є розділи про розвиток в Україні засобів програмування, математичного моделювання та ін.

Книга має електронний пошукувач.

Гостьова лекція завершилася математичною вікториною, складеною згідно тематики книги. Студенти та викладачі, які були присутні на лекції, охоче долучилися до вікторини.

Присутнім запропоновано за 10 хвилин виконати вікторину і за результатами визначено переможця. З числа студентів переможцем став Єгоров Валентин Сергійович, який першим отримав найбільшу кількість балів.

На завершення частина студентів побажали зустрітися з В'ячеславом В'ячеславовичем ще раз, де б він зміг презентувати книгу «Фізика і астрономія на календарі».

У ході обговорення цікавого змісту доктори наук, професори Н.Пасічник, М.Садовий високо оцінили виконану роботу та внесли деякі побажання щодо  окремих фрагментів фактичного матеріалу.

Завідувач кафедри доктор педагогічних наук, професор О.Трифонова подякувала лектору за цікаву лекцію і побажала творчих, плідних успіхів.

Але на цьому подорож студентів у світ «Математика і інформатика на календарі» не завершилася. 29 березня 2024 р. автор книги Білецький В'ячеслав В'ячеславович надіслав примірники видання переможцям вікторини, якими стали:

– від студентів – Єгоров Валентин Сергійович (Інф23Б);

– від викладачів – д.пед.н., проф. Садовий Микола Ілліч.

Єгоров Валентин Сергійович отримав заслужену нагороду від в.о.декана факультету математики, природничих наук та технологій, доцента Андрія Івановича Ткачука та завідувача кафедри математики та цифрових технологій, професора Олени Михайлівни Трифонової.

Перемога у вікторині професору Миколі Іллічу Садовому дала можливість отримати колекцію обох книг автора: «Фізика і астрономія на календарі» та «Математика і інформатика на календарі», яку він охоче презентує студентам.

Інформацію підготували проф. М.І.Садовий, проф. О.М.Трифонова

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись