• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
fizmat_logo

Факультет математики, природничих наук та технологій

Системне обговорення освітньої програми з цифрових технологій

Системне обговорення освітньої програми з цифрових технологій

Першочерговим завданням викладачів кафедри математики та цифрових технологій Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка є покращення якості освіти студентів. Одним із ефективних способів у цьому є обговорення освітньо-професійних програм (ОПП) з роботодавцями. Зокрема, члени робочої групи освітньої програми Професійна освіта (Цифрові технології) в.о. завідувача кафедри, гарант програми, доктор педагогічних наук, професор Олена Трифонова та доктор педагогічних наук, професор Микола Садовий організували обговорення освітньої програми в закладах професійної (професійно-технічної) освіти м. Кропивницького.

У відомому не лише в області Кропивницькому вищому професійному училищі готують операторів обробки інформації та програмного забезпечення, телекомунікаційних технологій і радіоелектроніки, телекомунікаційних послуг, де широко використовуються цифрові технології навчання. Відповідно тут традиційно обговорюється ОПП спеціальності 015 Професійна освіта (Цифрові технології). Чергова дискусія відбулося в училищі в січні 2024 р. Директор училища Олександр Рацул та його заступник Олексій Терьохін в цілому позитивно оцінили структуру та зміст ОПП і внесли пропозиції: так як студенти традиційно проходять в училищі виробничу (педагогічну) практику доцільно більш предметно узгодити зміст навчальних дисциплін «Обладнання інформаційних систем та системне програмне забезпечення», «Технології обробки інформації», «Основи комп’ютерної графіки», «Розробка та підтримка web-сайтів», які вивчаються за ОПП з підготовки кваліфікованих робітників з професії 4113 «Оператор з обробки інформації та програмного забезпечення». Така робота продовжиться при перегляді робочих навчальних програм викладачів університету.

Центральноукраїнське вище професійне училище імені Миколи Федоровського є базовим для значної кількості підприємств м. Кропивницького та області. При обговоренні ОПП Професійна освіта (Цифрові технології) відбувся плідний аналіз програми з директором училища Оксаною Яценко та її заступником Валентиною Богачук. У ході обговорення програми вони запропонували більш активно проводити взаємні консультації, особливо з навчальних дисциплін спеціальності «Оператор верстатів з програмним керуванням», та з обміну досвідом створення моделей верстатів із цифровим управлінням, який набутий на кафедрі і потребує поширення. Домовилися про наступну зустріч провести в університеті.

Після ознайомлення та обговорення ОПП з цифрових технологій директор Кропивницького професійного ліцею Кіровоградської обласної ради Ольга Горох запропонувала провести круглий стіл із керівниками закладів професійної (професійно-технічної) освіти області з метою ознайомлення з досвідом роботи кафедри, адже це єдина кафедра в області, яка готує викладачів професійного навчання, необхідно розширювати співпрацю.

Із зацікавленістю пройшло обговорення ОПП Професійна освіта (Цифрові технології) з директором Регіонального центру професійної освіти ім. О.С.Єгорова м. Кропивницький Олександром Дорошенком та його заступником Ларисою Черніковою. У ході зустрічі керівники училища висловили думку про зміцнення співпраці, зокрема не завадило б направити на виробничу (педагогічну) практику магістрів, адже в училищі є ряд навчальних дисципліни, де використовуються цифрові технології, є сучасне обладнання з програмним управлінням, цифрово обладнані кабінети кулінарії та ін.

Таке системне обговорення освітньо-професійних програм забезпечить не лише ділові зв'язки кафедри з професійними (професійно-технічними) закладами, а й сприяє більш якісній організації навчання студентів, підготовки їх до життя.

Інформацію підготували д.пед.н., проф. Микола Садовий та д.пед.н., проф. Олена Трифонова

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись