• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
fizmat_logo

Факультет математики, природничих наук та технологій

Цікавий світ математики, цифрових технологій та статистики

Цікавий світ математики, цифрових технологій та статистики

07 грудня 2023 року учні закладів освіти м. Кропивницького, які завітали на факультет математики, природничих наук та технологій Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка, мали змогу поринути в цікавий світ математики, цифрових технологій та статистики.

Учнів привітали декан факультету доктор педагогічних наук, доцент Фурсикова Тетяна Володимирівна та доктор педагогічних наук, професор. в.о.зав.кафедри математики та цифрових технологій Трифонова Олена Михайлівна.

На майстер-класі «Математика та мистецтво» доктор педагогічних наук, доцент Ботузова Юлія Володимирівна познайомила учнів зі світом краси та естетики, який створюється на основі математичних обчислень та геометричних побудов. Були продемонстровані картини з напряму «Curve Stitching» та побудовано одну з них. Також учні навчилися створювати та програмувати динамічні зображення квітки у математичного програмному засобі GeoGebra.

На цьому заході діти не лише створили художні шедеври, але й дізналися про таємниці золотого перерізу та симетрії. Під час спілкування з учнями викладач нагадала їм про внесок великих вчених, таких як Леонардо да Вінчі та Фібоначчі, у розвиток математики та її взаємозв'язок із мистецтвом. У результаті заходу діти зміцнили свої знання в математиці, розширили свій кругозір, розглядаючи науку як джерело невичерпного натхнення для творчих виражень.

Студент групи Професійна освіта (Цифрові технології) ЦТ20Б Павлюк Денис поділився своїми знаннями в галузі цифрових технологій та надав учням унікальну можливість власноруч керувати роботами за допомогою світла. На заході, що відбувся, слухачі мали можливість допомогти пройти роботу лабіринт, використовуючи перешкоди для зміни напрямку руху робота, що для їх індикації та навігації застосовував ультразвуковий датчик відстані. Це не лише викликало зацікавленість, але і дозволило учням зануритися в захопливий світ робототехніки та експериментувати із застосуванням новітніх технологій.

Окрім цього, Павлюк Денис висвітлив у своєму виступі Всеукраїнський проект кіберполіції під назвою «Мрія». Проєкт має на меті боротьбу з кіберзлочинністю та протидію російській цифровій агресії. Студент поділився деталями і значущістю цього ініціативного кроку у напрямку забезпечення кібербезпеки та відстоювання цифрових інтересів України в інтернет-просторі. Його виступ не лише пролив світло на актуальні аспекти цифрової безпеки, але й закликав слухачів до дії у цьому напрямку.

Гаранти спеціальності  112 Статистика доцент Довгенко Яня Олексіївна, доцент Халецька Зоя Петрівна та доцент Акбаш Катерина Сергіївна розповіли учням про надзвичайно перспективну і сучасну спеціальність Аналітик даних. А саме, які можливості відкриває спеціальність Статистика у сучасному цифровому світі, де величезні обсяги інформації потребують коректного аналізу та обробки. Викладачі розповіли про міжнародні, національні та регіональні бази статистичних даних та можливості їх використання, що викликало значний інтерес у школярів.

Зустріч була плідною та взаємно цікавою. Учні дізналися про спеціальності кафедри, а викладачі почули про очікування молоді від майбутньої вищої освіти.

Інформацію підготували к.пед.н. Д.В.Соменко, д.пед.н. Ю.В.Ботузова, д.пед.н. О.М.Трифонова, к.ф.-м.н. К.С.Акбаш

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись