• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
fizmat_logo

Факультет математики, природничих наук та технологій

Архів новин природничо-географічного факультету

Студенти-хіміки та природничники слухали онлайн-лекцію професора Ж.О. Кормоша про «Окисно-відновне титрування в аналітичній практиці»

Доброю традицією кафедри природничих наук та методик їхнього навчання є проведення запрошеними професорами, викладачами- практиками відкритих лекцій і семінарських занять!

9 квітня 2021 року професором кафедри аналітичної хімії та екотехнологій Волинського національного університету імені Лесі Українки КОРМОШОМ Жолтом Олександровичем кандидатом хімічних наук, професором, проведено відкриту лекцію на тему «Окисно-відновне титрування в аналітичній практиці» для студентів першого бакалаврського рівня вищої освіти, які навчаються за освітньо-професійними програмами «Середня освіта (Природничі науки)» та «Середня освіта (Хімія та Біологія)» та вивчають дисципліну «Аналітична хімія».

Організатор лекції: БОХАН Юлія Володимирівнакандидат хімічних наук, доцент, доцент кафедри природничих наук та методик їхнього навчання Центральноукраїнського державного педагогічного університету іменя Володимира Винниченка

 1

Лекція викликала жвавий інтерес студентів і викладачів. Уміле поєднання наукової та практичної складових, створення умов педагогічної взаємодії викладача і студентів, реалізація проблемного та діалогічного підходів дає підстави говорити про лекцію нового покоління.

Лектор ознайомив студентів із такими елементами змісту:

  • класифікацією методів окисно-відновного титрування,
  • впливом різноманітних факторів на швидкість окисно-відновної реакції та значення рівноважного редокс-потенціалу,
  • способами титрування,
  • способами визначення кінцевої точки титрування,
  • редокс-індикаторами,
  • кривими титрування,
  • можливостями окисно-відновного титрування,
  • розрахунком фактора еквівалентності та стехіометричного співвідношення.

Під час лекції розглянуті питання теорії методів окисно-відновного титрування, взаємозв'язок теоретичних основ методів з їх практичним застосуванням. Велику увагу приділено експериментальним прийомам здійснення окисно-відновних процесів, факторів, що впливають на перебіг окисно-відновних реакцій.

Досить детально викладені методики окисно-відновного титрування різних систем. Розгляд цих питань у майбутньому може допомогти студентам отримати цілісне уявлення про фізико-хімічні основи застосування окисно-відновних реакцій в аналітичній хімії. Із широким практичним застосуванням методів окисно-відновного титрування студенти можуть зіткнутися в ході виконання курсових робіт та випускних робіт бакалаврів та магістрів.

Лектором було підібрано цікавий науковий матеріал, який дозволив застосовути різноманітні методичні прийоми, з-поміж яких такі:  розповідь, характеристика, пояснення, коментування, що дозволило зберегти стійку увагу слухачів протягом всього заняття.Окрім того, викладач постійно залучав студентів до активної участі у занятті, використовуючи сучасні методичні прийоми та заохочувальні стимули.

 В обговоренні проблемних питань лекції брали участь як викладачі, так і студенти, які вели жваву дискусію, яка вийшла за межі, запланованого для опанування змісту навчання, студентів цікавили питання екстракції у вигляді іонних асоціатів з основними барвниками чисельної групи оксианіонів елементів та органічних речовин аніонної природи, розробки іоноселективних електродів на основі іонних асоціатів та складних халькогенідних матеріалів, що входить в коло наукових інтересів професора Ж.О. Кормоша.

Присутні високо оцінили науково-методичний рівень лекції та подякували можливостям засобам дистанційної форми навчання за нагоду спілкування та розширення кола наукових зв’язків та інтересів.

 Інформацію надано кафедрою природничих наук та методик їхнього навчання природничо-географічного факультету

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись