• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
fizmat_logo

Факультет математики, природничих наук та технологій

Архів новин природничо-географічного факультету

Кафедра географії та геоекології ЦДПУ ім. В. Винниченка спільно із кафедрою географії та геопросторових наук державного університету штату Південна Дакота (місто Брукінз, США) провела міжнародний методичний семінар

19 листопада 2020 року на кафедрі географії та геоекології ЦДПУ ім. В. Винниченка відбулася неординарна подія: спільно з кафедрою географії та геопросторових наук державного університету штату Південна Дакота (South Dakota State University, SDSU, Brookings, USA) проведений семінар на тему «Освітні програми з географії: досвід розробки та впровадження у закладах вищої освіти США та України».

 

         Учасниками семінару стали науково-педагогічні працівники кафедри географії та геоекології, представники органів студентського самоврядування природничо-географічного факультету ЦДПУ ім. В. Винниченка, а від кафедри географії та геопросторових наук державного університету штату Південна Дакота – член Американської асоціації географів та Національної ради з географічної освіти (США), професор Джордж Уайт. Зустріч відбувалася в режимі онлайн-відеоконференції з використанням платформи Zoom.

         Під час семінару були обговорені такі актуальні питання як:

  • концептуальні засади розробки та впровадження освітніх програм з географії у державному університеті штату Південна Дакота (SDSU) та Центральноукраїнському державному педагогічному університеті імені Володимира Винниченка (ЦДПУ);
  • співвідношення нормативної та вибіркової частин освітніх програм з географії, організація вибору навчальних дисциплін студентами у закладах вищої освіти США та України;
  • поєднання теоретичного навчання та практичної підготовки студентів за освітніми програмами з географії;
  • соціально-гуманітарна підготовка здобувачів вищої освіти, які навчаються за освітніми програмами з географії;
  • самостійна робота студентів із засвоєння навчального матеріалу;
  • розробка та вдосконалення робочих програм з географічних дисциплін в SDSU;
  • процедура акредитації освітніх програм в закладах вищої освіти США;
  • діяльність Національної ради з географічної освіти (США);
  • досвід організації підвищення кваліфікації вчителів на кафедрі географії та геопросторових наук SDSU;
  • особливості провадження освітнього процесу в закладах вищої освіти США та України в умовах пандемії.

Слід зазначити, що відомий американський вчений-географ, професор Джордж Уайт певний час співпрацює з кафедрою географії та геоекології ЦДПУ ім. В. Винниченка і залучається до освітнього процесу на кафедрі. Співпраця проявляється в обміні науковим та методичним досвідом, зокрема із розробки освітніх програм з географії у закладах вищої освіти, викладання окремих навчальних курсів географічних дисциплін. Протягом вересня-листопада 2020 року професором Дж. Уайтом для студентів та викладачів кафедри географії та геоекології ЦДПУ ім. В. Винниченка був організований цикл лекцій-дискурсів з електоральної географії.

Отриманий під час семінару досвід буде використаний під час удосконалення освітніх програм «Середня освіта (Географія) та краєзнавчо-туристична робота», «Середня освіта (Географія та Мова і література (англійська)», «Середня освіта (Географія та Історія), які реалізуються на кафедрі географії і геоекології ЦДПУ ім. В. Винниченка.

Висловлюємо щиру вдячність професору Джорджу Уайту за плідну співпрацю, а Стьопул Валентині Іванівні – за організацію зустрічей.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись