• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
fizmat_logo

Факультет математики, природничих наук та технологій

Магістри-хіміки відвідали Кіровоградський обласний краєзнавчий музей

Магістри-хіміки відвідали Кіровоградський обласний краєзнавчий музей

25 квітня 2024 року студенти другого магістерського рівня спеціальності 014 Середня освіта (Хімія) в рамках вивчення навчальної дисципліни Теорія еволюції відвідали відвідали Відділ природи Кіровоградського обласного  краєзнавчого музею. Студентів супроводжували викладачі кафедри природничих наук і методик їхнього навчання: доктор історичних наук, професор Дефорж Г.В., викладач Теорії еволюції та куратор групи ХБ23М – кандидат біологічних наук Боброва М.С.

Кіровоградський обласний краєзнавчий музей – найстаріша скарбниця історії та природи нашого краю. Перший в регіоні музейний заклад, що був створений у 1883 році за ініціативою талановитого етнографа, історика, археолога, викладача Єлисаветградського земського реального училища Володимира Ястребова. Відділ природи складається з експозицій: «Фізико–географічне положення області та туризм»; «Вчені – земляки, дослідники нашого краю»; «Палеонтологічне минуле області»; «Корисні копалини Кіровоградщини»; «Клімат, водні ресурси області, антропогенний вплив, рослинний світ та ґрунти нашого краю»; «Фауна області: птахи, риби, земноводні, плазуни та комахи»; «Тваринний світ нашого краю, природно-заповідний фонд Кіровоградщини, Червона книга».

В рамках вивчення Теорії еволюції студентів цікавила експозиція, яка містила палеонтологічні експонати: хребці базилозавра, фрагмент черепа мамонта з зубами, плечова, стегнова та тазова кістки мамонта, уламок бивня мамонта та інші. Відвідувачі побачили оселю стародавньої людини (макет-діорама), колекцію викопних та сучасних порід та мінералів, колекцію мушель.

Також екскурсовод познайомила відвідувачів з природодослідниками нашої області, серед яких були викладачі кафедри природничих наук і методик їхнього навчання, розказала про туристичні об’єкти області, а саме: урочище Каскади, Монастирище, дендропарк Веселі Боковеньки, Чорне озеро.

Не могли не зацікавити студентів представники комах, риб, земноводних, плазунів, птахів і ссавців області, адже вони навчаються за освітньою програмою Середня освіта (Хімія, Біологія та здоров’я людини).

Окремо студенти та викладачі зупинилися біля фотовиставки з нагоди вшанування пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф та 38-х роковин Чорнобильської катастрофи «Чорнобильська зона очима сталкерів» (автор робіт – Олександр Ткаченко «Домовий», який загинув у Бахмуті в січні 2023 року).

Щиро дякуємо старшій науковій співробітниці Світлані Саванчук за екскурсію та провідній науковій співробітниці Вікторії Слюсаренко за організацію. До нових зустрічей!

Інформацію підготували Ганна Дефорж та Людмила Затуливітер

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись