• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
fizmat_logo

Факультет математики, природничих наук та технологій

Студенти спеціальності “Середня освіта (Географія)” відвідали відкриту лекцію з політичної географії та геополітики

Студенти спеціальності “Середня освіта (Географія)” відвідали відкриту лекцію з політичної географії та геополітики

30 березня студенти другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності “Середня освіта (Географія)” та викладачі-географи відвідали відкриту лекцію з теми «Геополітична структура світу. Геополітичні конфлікти», яку провів  кандидат географічних наук, доцент, доцент кафедри соціально-економічної географії і регіонознавства імені Костянтина Нємця факультету геології, географії, рекреації і туризму Харківського національного університету імені Василя Каразіна Юрій Іванович Кандиба.  Лекція проведена в рамках проєкту “Геоздибанка”, організованого Українською спілкою молодих географів.

Під час лекції студенти мали змогу:

  • ознайомитися з типами систем світоустрою, особливостями трансформації міжнародних систем упродовж ХХ ст. та на початку ХІ ст., наслідками зламу протистояння по осі «Схід-Захід та місцем України на сучасній геополітичній карті світу;
  • оволодіти змістом різних теорій сучасного світоустрою, таких як: модель геостратегічних сфер та геополітичних регіонів С. Коена, концепція уніполярного світу А. Страуса, гіпотеза «семи паралелей однополярного світового простору» Й.Ґалтунґа, концепція геостратегічних агентів та геополітичних центрів З. Бжезінського, теорія про «Центри сили» і геоекономічні полюси А. Беттлера;
  • узагальнити знання про лідерство США в сучасному світі та перспективи його збереження;
  • ознайомитися з суттю геополітичних конфліктів, їх типами та чинниками;
  • розширити уявлення про геополітичні конфлікти на пострадянському просторі, на Балканах та Близькому Сході.

Лекція проведена в інтерактивній формі, після кожного питання відбувалося обговорення в загальному колі проблемних питань сучасного світоустрою. Особливо жваві дискусії розгорнулися навколо причин та майбутніх перспектив вирішення геополітичних конфліктів на пострадянському просторі та Балканах.

Знання, отримані студентами під час цієї лекції можуть бути використані при вивченні навчальних дисциплін “Політична географія”, “Основи геополітики”, “Проблеми соціально-економічного розвитку регіонів світу”.

За своїм змістом та методикою проведення лекція була ще одним кроком на шляху досягнення таких визначених в ОП “Середня освіта (Географія) та краєзнавчо-туристична робота” програмних результатів навчання:

Студент:

  • ПРН4. Пояснює устрій сучасної світосистеми, розкриває суперечливі та проблемні питання політичної карти світу; встановлює передумови виникнення та прогнозує наслідки міждержавних конфліктів, територіальних спорів, проявів сепаратизму у регіонах та країнах світу.
  • ПРН5. Аналізує сучасні проблеми соціально-економічного розвитку країн та регіонів світу, виявляє їх причини та закономірності географічного поширення, порівнює особливості проявів демографічних, соціальних, економічних, політичних, екологічних проблем в різних типах країн, прогнозує можливі наслідки та пропонує шляхи їх вирішення.

Окрім навчальної мети, важливим завданням було формування у студентів здатності до абстрактного та критичного мислення, аналізу та синтезу, узагальнення, порівняння, а також отриманні досвіду участі в дискусіях з геополітичних питань.

Викладачі-географи Маслова Н. М. та Сільченко Ю. Ю., які були присутні на лекції, висловили подяку лектору Ю.І. Кандибі за цікаву, змістовну та проведену на високому теоретичному і методичному рівні лекцію, а також членам Української спілки молодих географів за організацію та успішну реалізацію проєкту “Геоздибанка”, в рамках якого відбувається активний обмін досвідом та напрацюванням між провідними центрами географічної освіти України.

Підготувала Н.М.Маслова

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись