• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
fizmat_logo

Факультет математики, природничих наук та технологій

У найближчу неділю 31 березня Україна переходить на літній час

У найближчу неділю 31 березня Україна переходить на літній час

У понад 100 країнах світу двічі на рік переводять стрілки годинників: навесні – на годину вперед, а восени – на годину назад.

Перехід на літній час в Україні здійснюється в останню неділю березня о 3 годині, а перехід на зимовий час – в останню неділю жовтня о 4 годині. У 2024 році перехід на літній час припадає на 31 березня.

Яка ж користь від переходу на літній час?

Першим таку ідею запропонував у 1784 році один з батьків-засновників Сполучених Штатів Америки Бенджамін Франклін, щоб зекономити запаси свічок. Людина прокидається зазвичай на початку світлового дня, а лягає спати значно пізніше, ніж заходить Сонце. Переведення годинника на годину вперед сприяє ефективнішому використанню денного світла.

1

Узимку такий ефект не спостерігаємо, бо Сонце сходить пізніше за звичний час пробудження людей, і те, що зекономимо ввечері, утратимо вранці. Тут доцільніше повертатися до поясного часу, який є більш близьким до природного (сонячного) часу, у народі його називають «зимовий».

У системі поясного часу вся поверхня Землі розділена на 24 часових пояси. У межах поясу час однаковий і дорівнює сонячному часу його центрального меридіану.

2

Піонером запровадження літнього часу стала Німеччина: під час Першої світової війни, 30 квітня 1916 року, перевели стрілки годинників на годину вперед, а 1 жовтня 1916 р. – на годину назад. Невдовзі такі ж зміни запровадила Велика Британія. 19 березня 1918 року Конгрес США на період війни запровадив літній час з метою заощадження палива, що використовувалося для генерації електричного струму.

Більшість країн (серед них й Україна) за рекомендацією Європейської економічної комісії ООН датою переходу на літній час обрали останню неділю березня, а датою повернення на стандартний час – останню неділю жовтня.

Отже, у найближчу неділю (31 березня) ми дружно переведемо годинник на одну годину вперед і почнемо отримувати задоволення від того, що Сонце увечері заходитиме на годину пізніше.

Щоб підготувати організм до такої зміни можна порадити протягом останнього тижня березня лягати спати трохи раніше.

3

Підготував доцент кафедри природничих наук і  методик їхнього навчання О. В. Волчанський

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись