• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
fizmat_logo

Факультет математики, природничих наук та технологій

«How to turn a human into a fly» - лекція з генетики на міжнародній платформі UGF

«How to turn a human into a fly» - лекція з генетики на міжнародній платформі UGF

Викладачі кафедри природничих наук та методик їхнього навчання Ганна Аркушина та Марія Боброва та здобувачі освіти першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальностей 014 Середня освіта «Природничі науки» та 014 Середня освіта «Біологія та здоров’я людини, Хімія» 14 березня 2024 року відвідали онлайн лекцію наукової співробітниці Медичного коледжу Бейлора та Університету Райса (США), яка увійшла до рейтингу "Новатори до 35 років" MIT Technology Review, Olga Dudchenko «How to turn a human into a fly».

Olga Dudchenko є розробницею низки широко використовуваних інструментів для збирання геномів, включаючи 3D-DNA, що є автоматизованим конвеєром для використання високомолекулярних даних для збирання генетичних даних, та Juicebox Assembly Tools, системи для візуального дослідження високомолекулярних даних, яка надає інтерфейс «знайди і клікни» для використання теплових карт високомолекулярних даних, що допомогають виявити та виправити помилки під час складання геномів. Наприкінці 2018 року вона та її колеги поділилися першими результатами ДНК-зоопарку, зокрема наскрізними хромосомними послідовностями для понад 50 видів, включаючи гепарда, червону панду та бразильського дикобраза. У світі, де зростає кількість вимираючих видів, ДНК-код цих видів може одного дня стати єдиним, що від них залишиться.

Під час лекції розглянуто питання: генетична інформація людської клітини, геном людини (23 пари хромосом, які займають 2 метри ДНК і які поміщаються у крихітну клітинну структуру, клітинне ядро, розміром лише кілька мікрометрів); яким чином хромосоми складаються, щоб поміститися всередину ядер, і чи відрізняється упаковка хромосом у людей від інших видів.

Спікерка зазначила, що попереду науковців чекає наступне завдання: описати геном кожного виду на Землі. ДНК-зоопарк (де її називають "головним зоокіпером") щотижня публікує нові дані щодо результатів досліджень у цій сфері. Olga Dudchenko є співзасновницею DNA Zoo;  використовує Hi-C - метод, розроблений для вивчення того, як складаються хромосоми, та який показує, які фрагменти ДНК лежать фізично близько один до одного. У поєднанні з методами та  алгоритмами розробленими нею, це дозволяє легко збирати геноми.

Наприкінці лекції спікера зазначила, що «здатність приймати обґрунтовані рішення може бути вирішальним фактором між виживанням і вимиранням виду".

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись