• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
fizmat_logo

Факультет математики, природничих наук та технологій

Студенти спеціальності «014 Середня освіта (Природничі науки)» продовжують відвідувати лекції на Ukraine Global Faculty learning platform

Студенти спеціальності «014 Середня освіта (Природничі науки)» продовжують відвідувати лекції на Ukraine Global Faculty learning platform

9 січня завідувачка кафедри біонеорганічної хімії Інституту неорганічної хімії Рейнсько-Вестфальського технічного університету Аахена (Німеччина) Соня Геррес-Павліс (Sonija Herres-Pawlis) провела лекцію «From lactide to Polylactide, mechanisms and catalysts».

Sonija Herres-Pawlis – отримала ступінь доктора наук (2005 р.) в Університеті Падерборна, Темою дисертації була біонеорганічна хімія мідно-кисневих сполук. Після чого вона перейшла на посаду наукового співробітника до Стенфордського університету. З 2011 року працювала доцентом з координаційної хімії в Мюнхенському технічному університеті. У 2012 захистила другу докторську дисертацію в Дортмундському технічному університеті, присвяченою стійким каталізаторам полімеризації. У 2015 прийняла запрошення на кафедру біоорганічної хімії в Технічному університеті Північного Рейну-Вестфалії в Аахені.  

Протягом своєї наукової діяльності отримала кілька нагород, найважливіша з яких - Премія за інновації федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія (2011 р.). У 2014 році отримала премію Арнольда-Зоммерфельда Баварської академії мистецтв і наук, а в 2022 стала членом Європейського хімічного товариства.

Наукові інтереси зосереджені в галузі біоорганічної та координаційної хімії, з особливим фокусом на хімії металів, що використовуються для перенесення кисню та електронів, реакцій зв'язування С-С, а також радикальної полімеризації з перенесенням атома та полімеризації лактидів з комплексами цинку. Має понад 200 публікацій у наукових виданнях та 4 патенти.

На лекції слухачі ознайомились з  такими поняттями, як синтез лактиду, біопохідні ресурси, синтез PLA, типові каталізатори, координаційно-вставний механізм, механізм активованого мономеру, кінетика, одноцентрові каталізатори, переваги та недоліки каталізаторів.

Студенти мали змогу не лише слухати лекцію англійською мовою (чи у синхронному перекладі), ставити спікеру запитання, а й отримати відповідний сертифікат.

Інформацію надала
д.п.н., професор Валентина Плющ

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись