• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
fizmat_logo

Факультет математики, природничих наук та технологій

Архів новин природничо-географічного факультету

Кіровоградські географи в Європі

Нещодавно  на природничо-географічному факультету відбулася звітна конференція з навчальної подорожі Європою. Зустріч пройшла по-особливому, в неформальній та дружній атмосфері, з чаєм і печивом. Ділилися враженнями від пізнавального «вояжу» Ольга Федорівна Гелевера, кандидат географічних наук, та студенти природничо-географічного факультету. Вони розповіли про подорж до Європи, яка стартувала 11 жовтня.

Першим містом, яке відвідала група, був Краків, де студенти ознайомилися з культурою та наукою містечка польських королів, дізналися про його багаторічну історію та старовинну європейську архітектуру. Особливо студентам запам’ятався замок Вавиль та легенда, пов’язана з ним: «У часи правління короля Крака у місті з’явився дракон, який зробив життя містян нестерпним, але сини короля зуміли його подолати». У пам’ять про ці події в місті поставили пам’ятник дракону, який кожні 5 хвилин вивергає полум’я.

img 01

Наступним місцем, яке відвідали наші туристи, став німецький міський округ Франкфурт, розташований на західному березі річки Одер. Він відокремлює місто від Польщі. В окрузі розташований польсько-німецький університет Віадріна. Там студентам прочитали лекцію про розвиток і провели екскурсію до міської ратуші.

Побували студенти і в Берліні. Дуже захоплено розповідають про побачені там сучасні будівлі, які гармонійно вписалися в архітектуру XVIII-XIX століття. Запам’яталися мандрівникам і Бранденбурзькі ворота, висота яких сягає аж 20 метрів.

img 02

Студенти відвідали завод, особливістю якого був розташований всередині заповідник. Та найбільше всім учасникам подорожі запам’яталася екскурсія на завод «BMW Motorrad». Несподіванкою для всіх стало те, що на заводі «BMW» конструюють мотоцикли!Пощастило студентам і з екскурсоводом, який розповідав дуже цікаво і про двигуни, і про вартість вилки до мотоцикла – 10 000 євро.

Відвідали кіровоградські туристи і місце, де колись була Берлінська стіна. А от що здивувало, так це те, що в Німеччині також латають дороги, як і у нас, протевідмінність у якості, звичайно ж, помітна.

У Вроцлав наші мандрівники приїхали вночі, погуляли по вільному від людей місту та поїхали далі.

Слухачі конференції  з розповідей доповідаючих могли без проблем скласти собі цілісну картину про життя в Європі. Студенти, які звітували, розповіли про велику кількість веж, про будинок Гете, міську ратушу, будинок Лукаса Кранахаі навіть про цибулеве свято.

Не менш яскравим прапорцем на карті Європи стало місто Ерфурт  –  найбільше місто поблизу географічного центру Німеччини, де путівники відкрили для себе церкву святого Северія.

Утомлена, але натхненна красою Німеччини,група продовжила свій шлях до  Обергофа.  Місто  – лижний курорт, де студенти підіймалися вгору канатноюдорогою та споглядали краєвиди.

Екскурсію Ульмом провів керівник відділу туризму цього міста, розповідав про шляхи розвитку туризму Німеччини. Він був збентежений апетитом українських мандрівників, адже що-що, а їсти наші студенти люблять. А ще запа’ятався символ міста– горобчик, зображений на багатьох спорудах.

img 03

Баварія запам’яталася музеєм, присвяченим людині-леву, рибацьким кварталом, міні-ГЕС біля хати, падаючим будинком і розкішними будинками м’ясників як пам’ятками культури, а також широким руслом Дунаю.

Ауґсбурґ постав перед студентами університетським містом на південному заході Баварії. В одному із вузів їм розповіли про факультети і спеціальності – так би мовити, тонко натякнули приїжджати на навчання, адже побачили наш потенціал.

Місто Вюрцбург укарбувався в їхню пам’ять своїми велосипедними стоянками, поєднанням сучасного та середньовічного, неймовірним розмаїттям зображення голуба–символа міста. У неділю в місті всі магазини, у тому числі й продуктові, були зачинені. Такого наші студенти ще не бачили.

Найяскравішим містом Австрії був Відень. Він і став останньою точкою на мапі подорожі майбутніх вчителів географії. Тому Габсбургським палацом вони насолоджувалися особливо довго.

Під час конференції викладачі та студенти ставили питання. Андрій Олександрович Домаранський, кандидат географічних наук, доцент, поцікавився, чим вразило населення в Німеччині. На що студенти відповіли: «Населення  дуже любить природу. У кожному місті привітно зустрічали не лише заздалегідь попереджені про їхній приїзд люди, а й перехожі».

Також цікавилися, чим відрізняється навчання наших студентів та закордонних. «Студенти закордонних вузів обділенні у спілкуванні з викладачами – відповіли наші студенти,– а от вважають вони це позитивним чи негативним – тут вже хто вам скаже».

Загалом наші туристи відвідали 5 мерій та 7 університетів і лишились задоволені.

Інформація надана природничо-географічним факультетом

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись