• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
fizmat_logo

Факультет математики, природничих наук та технологій

Архів новин природничо-географічного факультету

Побужжя Кіровоградщини відкрите для туристів

За своє життя чоловік повинен зробити три справи: посадити дерево, збудувати дім, виховати сина. Чоловік-географ повинен ще й намалювати карту. 11 листопада викладач природничо-географічного факультету Андрій Домаранський презентував карту Середнього Побужжя.

Розвинути туристичний потенціал нашого краю та полегшити життя подорожуючих — це була основна мета Андрія Олександровича. Разом із студентами та товаришами, взявши катамарани, у травні вони вирушили на річку Південний Буг у Кіровоградській області.

Але до цього була пророблена робота з дешифрування супутникових зображень таких об’єктів як дороги, ліси, кургани, греблі, мости тощо. Далі створення дизайну карти, щоб вона була презентабельною. І найголовніший етап — вибірка. Для цього й відправились у географічну експедицію на річку Південний Буг.

news 2015 11 14 22 26

Андрій Домаранський хотів, щоб на карті були позначені пороги Бугу, а зробити це дуже непросто. Адже щоб визначити параметри порога є буквально декілька секунд, доки катамаран проходить повз нього. Усього зафіксували на тій ділянці Бугу близько 70-ти порогів.

Справжнім відкриттям для експедиції стала велика кількість водяних млинів, що вони зустріли на своєму шляху. Це справжні витвори архітектури, хоч багато з них уже й розвалені. За словами Андрія Домаранського, вони мають стати тією унікальною туристичною перлиною Кіровоградщини. Усього вони побачили близько 50-ти млинів.

Найскладнішим етапом було не дослідити територію, не  намалювати карту, а видати її. Побачила світ вона не завдяки державі, навіть не завдяки університету, а завдяки спонсорським коштам. Також Андрій Олександрович висловлює подяку Олександру Колотусі та Юрію Митрофаненку, які аналізували туристичну лінію та відповідали за історичні об’єкти на карті.

Утім, Андрій Домаранський далекий від того, що карта стовідсотково точна і завершена, адже як відомо вони швидко старіють, а тому незабаром уже слід збирати нову експедицію для дослідження тієї ж ділянки Кіровоградщини.

Сергій Цигульський, студент 43-ої групи ффж

Інформація надана медіа-групою «Університетський меридіан»

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись