• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
fizmat_logo

Факультет математики, природничих наук та технологій

Архів новин природничо-географічного факультету

Наша перша колективна подорож!

12 жовтня 2013 року студенти 15 групи вирушили на екскурсію до Національного дендрологічного парку «Софіївка» (м.Умань, Черкаської області; відповідальні за організацію заходу – куратор 15 групи старший викладач кафедри біології Казначєєва М.С., та асистент кафедри географії та геоекології Мовчан С.В.).

Софіївка зустріла нас гарною погодою, розмаїттям барв осіннього листя та неймовірно гарними пейзажами.

Після проходження першого етапу сезонної комплексної біологічної практики, передбаченої навчальним планом спеціальності «Біологія», інформація про рослинний і тваринний світ Софіївки сприймалась зовсім по-іншому навіть для тих, хто був в дендрологічному парку вже не вперше: вловлювали кожне слово екскурсовода, розглядали кожен листок, звертали увагу на видовий склад рослин, особливості умов їх зростання, практичне значення. Цікавим стало те, що колективом парку видано каталог рослин , в якому нараховується 1994 таксони з них 1220 деревних і кущових порід та 774 трав’янистих рослин в тому числі 25 таксонів ліщин, 24 — буків, 41 — ялин, 44 — ялівці, 100 — ліан, 320 — троянд, 57 — рододендронів, 376 — рунтопокривних та 98 — квіткових рослин.

Захоплива розповідь екскурсовода повернула нас в часи графа Потоцького, засновника парку, відтворила в нашій уяві історію кожної статуї, грота, моста, озера, джерела; дозволила досить емоційно віднестись до легенд, повір’їв та традицій загадкової Софіївки. Так, ми скуштували ключової води з «Срібного джерела», що має струмені щастя, здоров’я та багатства, годували лебедів біля павільйону Флори; біля статуї Венери вмилися та відвідали джерельної води, яка в будь-яку пору року має однакову температуру та додає дівчатам вроди, а хлопцям мужності;зупинилися під великою кам’яною брилою, вагою більше 300 тонн, яка зависла без опори і утримується лише на трьох точках. Кожен з нас загадав бажання в гроті Каліпсо, зловив «краплину щастя» та здійснив «спокутування гріхів» в кам’яному тунелі під водограєм. Ми навіть гадали на вдалу сессію, взявшись за руки на галявині загальних зборів західної частини парку. По завершенні екскурсії – завязали стрічку на дереві бажань, щоб неодмінно повернутися до казкової, загадкової та таємничої Софіївки знову.

Дорогою додому довго ділились враженнями, співали пісні та мріяли про наступні подорожі, а мрії мають обовязково здійснюватися, тим паче, що у нас попереду ще пять найцікавіших років студентського життя.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись