filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

V Міжнародна науково-практична конференція „Мови і світ: дослідження та викладання”

resize_of_img_4747.jpgФакультет іноземних мов вже не перший рік приймає престижну міжнародну науково-практичну конференцію „Мови і світ: дослідження та викладання”. Ювілейна, п’ята за ліком, конференція відбулася 24-25 березня 2011 року. За вже усталеною традицією до Кіровоградського державного педагогічного університету завітали провідні науковці України та гості з ближнього і далекого зарубіжжя.
Пленарне засідання в актовій залі університету відкривали господарі заходу: проректор з наукової роботи та міжнародних зв’язків нашого університету, проф. О.А.Семенюк, декан факультету іноземних мов, доц. О.М.Білоус, голова Кіровоградської обласної ради народних депутатів М.М.Ковальчук та керівник інформаційного центру Німецької служби академічних обмінів (DAAD) в Україні Флоріан Кюхлер. Свої вітання учасникам конференції передавала президент Української спілки германістів вищої школи, професор Київського державного лінгвістичного уніерситету О.І.Стеріополо.
По закінченні привітальних промов усі присутні заглибилися в надра філологічної науки та прослухали гідні resize_of_img_4753.jpgхвалебних слів доповіді відомих лінгвістів та перекладачів. Для виступу зі сцени актової зали університету до нашого міста вкотре завітав почесний президент Української спілки германістів вищої школи, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Т.Р.Кияк, який виступив із доповіддю „Семіотичні реляції між внутрішньою формою та значенням лексичних одиниць”. Після нього право звернутися до широкого загалу українських науковців отримав професор Оксфордського університету, гість із Великої Британії Колін Брок, який говорив про здобутки британських поетів-свідків воєнного часу. Згодом свою промову „Історія мовознавства і деякі питання розвитку сучасної теорії німецького словотвору” виголосив академік Національної академії педагогічних наук України, професор Г.І.Артемчук. Ще однією гостею конференції стала Марія Грація Буза, професор англійської лінгвістики університету м. Падуя, Італія. Пані Буза доповідала про новітні методи та прийоми навчання англійської вимови.
Після цього присутні в залі прослухали ще не одну гідну доповідь, авторами яких були професор Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна Л.М.Черноватий, професор Чорноморського державного університету resize_of_img_4749.jpgімені Петра Могили Р.О.Гришкова, професор Херсонського державного університету В.В.Демецька, професор Київського національного лінгвістичного університету С.П.Денисова, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка А.К.Мойсієнко. Іноземне представництво на сцені нашого університету доповнили шановані колеги: доктор філософії університету м. Ньюкасл (Велика Британія) Мейрін Хеннербі, засновник та керівник фірми “Destination East”, гість з Австрії Фрідріх Ціндлер та пані О.О.Ліщинська, професор Гомельського державного університету імені Франциска Скорини.
По завершенні пленарного засідання учасники конференції розпочали роботу наукових секцій, де змогли обмінятися передовим досвідом та новітнім знанням із царини філологічної науки, методики викладання іноземних мов у вищих навчальних закладах та перекладознавства. Робота конференції відбувалася в таких секціях:
Секція 1. Мовні системи: проблеми розвитку й функціонування в поліетнічному й полікультурному просторі.
Секція 2. Картини світу в аспекті лінгвокультурології, лінгвокогнітивістики та етнолінгвістики.resize_of_img_4755.jpg
Секція 3. Лінгвокультурні, соціокультурні та міжкультурні проблеми перекладу.
Секція 4. Прикладна лінгвістика.
Секція 5. Методичні аспекти фахової підготовки сучасного вчителя іноземних мов та перекладача.
Як завжди, для публікації у збірнику конференції „Наукові записки Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка” свої матеріали надіслали близько 400 науковців. Наукові статті було видано у чотирьох томах, які доповнять колекцію безцінних здобутків української та міжнародної філологічної науки.
25березня відбулося заключне пленарне засідання, на якому було підбито підсумки конференції. Після його завершення учасники отримали можливість поїхати з оглядовою екскурсією містом Кіровоградом та здійснили екскурсійну подорож до Державного музею-заповідника „Хутір Надія” – садиби драматурга та актора І.Карпенка-Карого(Тобілевича) та колиски професійного театрального руху на Кіровоградщині.
Кіровоградський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка щиро вдячний усім учасникам конференції за цікавий досвід співпраці та сподівається на подальший обмін науковими думками та плідну роботу з розбудови вітчизняного наукового простору.