filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Студент факультету української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій Даниїл Агзамов: «Волонтерство — це спосіб наблизити перемогу»

Студент факультету української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій Даниїл Агзамов: «Волонтерство — це спосіб наблизити перемогу»

Моє волонтерство почалось після 24 лютого 2022 року. Я був розгублений і не знав, чим зайнятись, щоб пришвидшити нашу перемогу. За тиждень я знайшов можливість долучитись до плетіння маскувальних сіток, чим займався упродовж місяця.

У березні 2022 року мене запросили проводити заняття для дітей ВПО. Моїм основним завданням було навчити  спілкуватись українською мовою та інтегрувати їх у відносно мирні умови. Я використовував різні техніки взаємодії з дітьми: рухливі та настільні ігри, музичну терапію, комунікацію з ними через гру. Протягом літа тричі на тиждень мав можливість допомагати дітям, які потребують підтримки і допомоги у соціалізації в нашому місті. Деяких з них я зустрічаю й досі і бачу, що моя праця не була марною.

Після випуску зі школи я зрозумів для себе, що хочу дещо змінити вектор на допомогу військовим. Долучився до Благодійної організації «Благодійний фонд "Мачок"» і почав діяти. Взяв до рук гітару, збірку пісень і почав співати на головній вулиці Кропивницького. Найбільше мене приємно вражало те, що люди зацікавлені в цьому і готові допомагати армії. Тисяча за тисячею — і ми змогли викупити машину для військових. Це було нелегко, але дуже грів той факт, що з перших зібраних 178 гривень вдалось зібрати на цілий пікап.

Після вступу до університету, я зрозумів, що поєднати волонтерство і навчання буде непросто, але треба спробувати. Залучав студентів до наших ініціатив, бо одному важко тягнути збори, та якщо заручитись підтримкою активних студентів – все вдасться.

Цей досвід показав мені важливість волонтерського руху під час війни, бо я спробував себе і в роботі з ВПО, і з військовими. На літо заплановано багато, тож шукаю нові сили, щоб реалізувати це і наблизити перемогу. Раніше, до того як стати волонтером, я думав, що то якась закрита тусовка, на кшталт Притули, Стерненка, великих українських та міжнародних фондів. На щастя, це було помилкове судження, бо зараз кожен може долучитись до наближення перемоги роблячи те, що любиш.