filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Геловін або Велесова ніч

Геловін або Велесова ніч

Окрім Америки, де свято Halloween набуло особливого попиту, в Україні також надають йому особливого значення. Проте святкують його українці дещо по-іншому, але не менш цікаво.  У старі часи, на Велесову ніч,  перед настанням темряви українці розводили вогонь,  стрибки через який,  а також ходіння  босими ногами по вугіллю було обрядом очищення і звільнення від злих сил. Ось чому святкування Велесової ночі для нас мало і має особливе значення. Разом з розумінням цих явищ приходить нове сприйняття народних свят,  звичаїв і протиборчого єдняння стихій. Саме у Велесову ніч найлегше спуститися в підземелля своєї півсвідомості,  здобути Силу,  подолавши увесь свій страх. Ця ніч-час для очищення та осмислення.  На вулицю виставлялася тарілка з частуванням для душ померлих. На підвіконня ставилася свічка, вона вказувала (як маяк) шлях душам, які готові прийти до нащадків і допомогти. На вівтар свята клалися яблука, гарбузи, кабачки, осінні квіти. Згадували близьких, друзів, родичів, що вже пішли, але без жалю. Під час Велесової ночі "гостей" також треба запросити, промовивши: "Наші предки, ходіть до нас, це для вас частування".

До того ж, на Велесову ніч прийнято запрошувати померлих не лише, аби показати, що ми їх пам'ятаємо, але й при потребі в них можна щось попросити. Наприклад, якщо потрібна допомога в якійсь справі чи порада. До слова, вважається, якщо в цю ніч присниться хтось із предків, це добрий знак.

Студенти нашої групи вирішили прийняти участь у святкуванні  " Велесової ночі"  (Halloween).

Ми дізнались 13  найцікавіших фактів про це свято і були вражені тим,наскільки багато уваги люди приділяють саме його святкуванню  в різних куточках світу.

Також ми дізнались,де насправді зародилось свято "Велесової ночі" або ж Halloween,  і були вражені,що його початок брався не з Америки, а із скандинавських країн. Студентам було цікаво переглянути відео, де було згадано етапи зміннювання костюмів на це світове свято. 

  Переглянувши мультфільм англійською мовою,  ми розширили знання про бачення свята у інших країнах. Більше того,  усім студентам  було цікаво почути,  як люди різних країн називають свято "Велесової ночі".  

Прекрасна атмосфера подарувала відчуття загадковості і бажання дізнаватися все більше й більше про це свято.

Студенти 102 підгрупи
Софія Христонько
Дарія Єгорова
Євгенія Верховенко

{galley}news_2019/11/01-11-14-31{/gallery}