filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Поради вступникам: Як написати вдалий мотиваційний лист

Поради вступникам: Як написати вдалий мотиваційний лист

Викладачка факультету української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій Ольга Манойлова склала для вступників інструкцію «Як написати вдалий мотиваційний лист».

Вона розрахована передусім на вступ на філологічні і журналістські спеціальності, але, ми впевнені, стане в пригоді й іншим абітурієнтам, хто захоче написати якісний та виразний текст, який приведе їх до успішного вступу.

Як написати вдалий мотиваційний лист

Почнемо з того, що мотиваційний лист —  це не твір на вільну тему. Він має на меті переконати приймальну комісію у вашій зацікавленості майбутньою професією, у бажанні здобувати омріяний фах саме у цьому навчальному закладі, у володінні конкретними початковими знаннями та навичками — а також у прагненні ці знання і навички перетворити на глибокі та високопрофесійні компетенції.

Що має бути у мотиваційному листі?

  • Інформація про вас. Ваші інтереси і зацікавлення. Ваш досвід і шлях до вибору майбутньої професії.
  • Розповідь про ваші переваги, досягнення та нагороди у контексті обраної спеціальності (участь у літературних конкурсах та філологічних олімпіадах, робота в медіа, досвід блогінгу чи будь-що, пов’язане з .
  • Відображення вашої мотивації до навчання та саморозвитку, до особистого зростання, активної реалізації вашої життєвої і професійної стратегії, і, зрештою, до здобуття вищої освіти за конкретною програмою.

У якому жанрі писати мотиваційний лист?

Оптимальна форма мотиваційного листа — це есе. Чому? По-перше, це звична вам форма — ви писали їх у школі на уроках літератури чи, скажімо, у власному блозі про улюблені книжки чи фільми. Гарний пост у Facebook чи Instagram теж має ознаки есе.

По-друге, есе проявляє творче начало, індивідуальність та унікальність, словниковий запас, нестандартне і критичне мислення автора.

По-третє, форма есе поєднує в собі риси художнього та публіцистичного стилів, головними особливостями якого емоційність та ефектність. А справити враження — це саме те, навіщо ви пишете мотиваційний лист.

Поради з написання мотиваційного листа

Оберіть і опишіть свою рольову модель — ким чи яким ви хочете стати після навчання. Хто є вашим прикладом для наслідування? Хто справив найбільший вплив на вибір вашого майбутнього фаху? Поділіться особистою історією знайомства з цією людиною — це може бути реальна особа письменник чи журналіст, а може й літературний персонаж чи кіногерой. Розкажіть про людей, книжки чи події, що вплинули на формування вашої особистості. Це непоганий спосіб продемонструвати ваші цінності, ваші погляди на життя, ваші уявлення про майбутню професію.

Зробіть текст живим, оригінальним, і не таким, як сотні інших. Уникайте слів-кліше, банальних та заяложених фраз. Не пишіть очевидні речі, «прописні істини», те, що, як ви думаєте, очікують від вас члени приймальної комісії.

Вживайте засоби художньої образності. Можна використовувати афоризми, неологізми, каламбури, оксиморони, парадокси, риторичні запитання тощо. Не зловживайте діловим, науковим або канцелярським стилями. Пишіть просто, без зайвої емоційності та будьте помірні у використанні сленгу чи нелітературної, розмовної лексики.

Гарний лист спрямований на досягнення однієї конкретної мети (вступити на бажану спеціальність). Сконцентруйтесь на ній, доберіть 2-3 ідеї, які допоможуть вам її досягти, доберіть аргументи на їхню користь.

Плагіат чужого мотиваційного листа або зразка з інтернету – завжди погана ідея.

Академічна доброчесність — це один із наріжних каменів якісної вищої освіти. Університетська спільнота не толерує списування. Особливо це стосується вступу на гуманітарні, вчительські чи журналістські спеціальності, де відповідальність за власні слова, чесність та правдивість є стандартами професії.

Не марнуйте свій час та час викладачів, що будуть читати ваш лист — списаний текст дуже легко перевірити антиплагіатною програмою і він просто не буде допущений до розгляду.

Мотиваційний лист — це ваш портрет, віддзеркалення ваших думок і прагнень, вашого способу мислення та зацікавлень. Не привласнюйте чужих масок і облич. Будьте собою. Покажіть себе справжнього чи справжню. Повірте у себе, і комісія обов’язково повірить у вас.

Поширені помилки при написанні мотиваційного листа

  • порушення логіки і послідовності викладу думок, коли автор перескакує з однієї теми на іншу;
  • неоднозначні або непереконливі судження, порушені причино-наслідкові зв’язки чи морально-етичні норми;
  • фактичні помилки чи недотримання правил оформлення.

Кілька лайфхаків:

  • Ознайомтесь з вимогами до мотиваційного листа, викладеного на сайті закладу. Обсяг, формат файлу, структура — ці моменти можуть бути важливі і краще дізнатися про них до, а не після початку роботи над листом.
  • Шкільне правило про три складові будь-якого письмового висловлювання — вступ, основна частина і висновок — ніхто не скасовував.
  • Не відправляйте листа відразу після написання. Дайте йому час «визріти». Відкладіть на день-два, а тоді гляньте «свіжим оком». Це дасть вам можливість побачити помилки, які ви пропустили раніше.

Не нехтуйте правилами граматики, пунктуації та технічного оформлення тексту (форматування, шрифти, абзацні відступи, великі літери тощо). Звісно, важливий передусім зміст вашого листа, але й форма справляє враження. Хай воно буде позитивним.