filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Мова - форма буття нації

Мова - форма буття нації

Двадцять першого листопада студенти Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка мали змогу прослухати лекцію доктора філологічних наук, професора НУ “Львівська політехніка, лауреата Всеукраїнської премії імені Івана Огієнка Ірини Дмитрівни Фаріон.

Слухати пані Ірину - справжнє задоволення! Настільки натхненно вона говорить про речі, які, здавалося б, ми маємо знати, щоб усвідомлювати масштабність мовної кризи в Україні.

«Мова - не просто засіб комунікації, а форма буття нації, екзистенційна категорія! Головна функція мови - націєтвірна, а не комунікативна!» - палко наголошує пані Фаріон.

Ірина Дмитрівна дуже цікаво розповідає про стан і статус української мови в ХV – XVІІ століттях, стверджує, що московити, саме таку назву вона використовує щодо наших сусідів, забрали в нас значну частину лексики, і все ж відмінність у наших мовах становить 38%! З білоруською - 15%, з польською - 30%, з чеською - 36%. “Те, що ми знаємо російську, - це лише постколоніальна інерція”.

Пані Ірина презентувала свою монографію про одного з перших перекладачів Біблії українською мовою Івана Пулюя, якого ми знаємо насамперед як видатного фізика. “Він зберіг для нас мову”, - саме так Ірина Дмитрівна говорить про вченого-фізика за фахом і філолога за покликом душі. Зацікавила студентів і книга про український правопис, яка, на думку авторки, ”дуже легко читається”.

Після лекції всі охочі придбали книги з автографом пані професорки. Ірина Фаріон доторкнулася до свідомості кожного «чарівнятка золотого», як вона називає студентів. Ще не один день коридорами університету можна буде почути згадки про цю неймовірну жінку, яка щиро любить свою професію, свою мову і свою країну.

Сабіна Мурадова,

студентка УА15Б, ФФЖ

Інформацію надано факультетом української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій