filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

«Ота пісня баби Єльки»

«Ота пісня баби Єльки»

Що ви знаєте про українську пісню? Ні, не про «Океан Ельзи», Тіну Кароль, «Воплі Відоплясова» чи DZIDZIO… Що ви знаєте про справжню українську пісню?

У рамках FeelFest-2018 до університету завітали ініціаторки folk-project «Баба Єлька» - Інна Тільнова, Світлана Буланова та фотограф проекту Олександр Майоров, щоб розповісти студентам-філологам про те, як зародилася ідея створення такого старт-апу і в чому його суть.

Перша назва проекту - «Ота пісня», але згодом авторки усвідомили, що беззаперечним натхненником їхнього задуму була баба Єлька - бабуся Світлани. Її справжнє ім’я Олена Микитівна, народилася в 1915 році та прожила майже 95 років. Вона знала сотні народних пісень, а ще лікувала людей травами, виховала десятеро дітей, пережила Голодомор…

Онука пригадує, що все, що б бабуся не робила, завжди супроводжувалося піснею, проте в дитинстві маленька Світлана не розуміла їх важливості. Ще більше дівчинку дивували пісні на похороні. «А ти прислухайся, про що вони співають», - сказала бабуся. Ці слова «зчинили драму в душі» дівчини.

Пані Світлана розповідає, що відвідала багато країн, подорожувала світом, проте ріднішого місця від свого села не знайшла. Тому й вирішили розпочати збір матеріалу з маленької батьківщини. «Сиділи на ряднині і слухали пісень бабів», - згадує Світлана.

Творча група їздить в експедиції різними містечками та селами Кіровоградщини і збирає автентичні пісні. У кожному районі є свій агент - людина, яка співпрацює з організаторами проекту, допомагає знайти бабусь, які знають такі пісні та погоджуються на співпрацю з журналістами.

Гості не тільки розказували про зібрані пісні, вишиванки, рушники, килими, а й демонстрували відеоматеріали з експедицій. Найбільше пожвавлення у слухачів викликали слова бабусь про дитинство, чоловіків, весілля… Незважаючи на всі негаразди, які випали на їхню долю, вони залишалися людьми, життя яких сповнене не тільки трагічними подіями, але й кумедними, радісними історіями.

Головна мета цього проекту: показати, що знати своє коріння - місія нашої генерації. «Ми воюємо на своєму фронті - буквою, словом, піснею, - говорить Інна Тільнова. - Відшукуючи давно забуті пісні, намагаємося зберегти наші культурні та духовні витоки». Серед планів на майбутнє - зібрати якомога більше невідомих пісень в одну збірку та видати її.

«Село - це не болото, не кирзові чоботи. Це - духовна колиска української культури», - наголошує пані Світлана.

«Людина, яка не знає свого коріння, не може тримати свій культурний фронт», - підсумовує пані Інна. Тож, не забуваймо свої витоки.

Офіційна Facebook-сторінка folk-project «Баба Єлька», де ви можете знайти більше цікавої інформації та слідкувати за новинами проекту - https://www.facebook.com/FolkExpedition/

Сабіна Мурадова,

студентка групи УА15Б

Інформацію надано факультетом української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій