filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

1100 слів про участь факультету іноземних мов у

1100 слів про участь факультету іноземних мов у "Єврофесті - 2018"

Друга декада травня в Україні традиційно проходить під знаком Європейського Союзу. Ще в далекому 2003 році указ Президента України постановив відзначати День Європи в Україні у третю суботу місяця. З того часу День Європи набув розмаху і популярності, а цьогоріч – не в останню чергу через відкриття в нашому університеті Інформаційного центру ЄС – до нього змогли долучитися і студенти факультету іноземних мов ЦДПУ ім.В.Винниченка. Із великою приємністю можна відзначити: наші студенти бездоганно впоралися з покладеними на них обов’язками.

Уже з того, що на будівлі Кіровоградської ОДА минулого тижня розгорнули величезний прапор ЄС, було зрозуміло: місто готується відзначити чергову річницю створення Європейського Союзу. 19 травня площа Героїв Майдану замайоріла європейськими прапорами, вулицею Дворцовою вирушила урочиста хода делегацій європейських країн, а в Ковалівському парку відбулась насичена святкова програма за участі понад 1000 гостей із різних регіонів України.

Підготовка Інформаційного центру ЄС та факультету іноземних мов до проведення фестивалю почалася зо два тижні тому, коли ми отримали запрошення від Кіровоградського обласного центру дитячої та юнацької творчості. Під час зустрічі з організаторами фестивалю було вирішено, що Інформаційний центр ЄС проведе низку заходів пізнавального характеру, а студенти факультету увійдуть до команди волонтерів і приєднаються до «Параду країн».

Приємно відзначити, що протягом двох-трьох днів після того, як голова студентської ради факультету Богдана Гева поширила серед старост груп інформацію про набір волонтерів, ми отримали майже 30 позитивних відповідей. У підсумку 9 із 10 волонтерів на обласному фестивалі «Єврофест – 2018» були студентами нашого факультету. І маю сказати, що вони стали окрасою свята. Удягнені у футболки та кепки з символікою ЄС, волонтери-прапороносці гідно представили не лише країну-учасницю фестивалю, а й свій факультет. Саме для того, щоб місія наших волонтерів була більш представницькою, ми підготували необхідну кількість бейджів, які промовисто засвідчили, де навчаються найкращі студенти міста.

Протягом дня вони спілкувалися з представниками шкіл та євроклубів області, роздавали гостям фестивалю рекламну продукцію факультету, безкоштовну друковану продукцію про Європейський Союз та невеличкі сувеніри від Інформаційного центру ЄС. Принагідно хочу подякувати нашим волонтерам, серед яких були студенти всіх курсів та спеціальностей, за бездоганну роботу, ініціативність і безліч позитивних вражень від співпраці.

Інформаційний центр ЄС мав на фестивалі «Єврофест – 2018» окреме завдання від організаторів. Разом із студентами третього, четвертого курсів і магістратури ми підготували низку заходів, які мали на меті пояснити аудиторії зміст європейських цінностей та напрацювати шляхи їх реалізації в українському суспільстві. Для цього ми розробили для старшокласників дискусію у форматі відкритого простору, воркшоп «Європа починається з тебе», а також панельну дискусію та тему європейського розвитку України. Після кожного заходу ми планували провести невеличку лотерею, обмінятися контактами з учасниками, роздати рекламну продукцію факультету іноземних мов, подарувати безкоштовну літературу про ЄС, запросити до співпраці з Інформаційним центром та на навчання до нашого університету. Робоча програма Інформаційного центру ЄС завершувалась вікториною на знання основних подій з історії об’єднаної Європи.

Для проведення цих заходів ми перевезли до шахового будиночка в Ковалівському парку столи та 25 стільців, забезпечили звуковий та мультимедійний супровід нашої локації, доставили декілька коробок із сувенірами та літературою для учасників дискусій та воркшопу, а також різноманітний реквізит для оздоблення локації і проведення запланованих видів діяльності. Пригадуючи свої декілька років на посаді викладача факультету іноземних мов, можу з упевненістю сказати, що це наймасштабніший «виїзний» проект, учасником якого мені довелося стати. Красномовним підтвердженням цієї тези є той факт, що ми залучили до суботніх урочистостей понад 100 студентів!

До обласного фестивалю «Єврофест – 2018» ми підготувались ідеально, і я не побоюсь дати таку оцінку собі і кожному студенту від факультету іноземних мов. Саме через це неприємно визнавати, що день минув не без неприємних несподіванок. Оглядаючи зранку нашу локацію, я помітив, що не було дотримано обіцянку, яку нам давали організатори свята. Відкритий шаховий будиночок не було підготовлено до заходів: підлога була неймовірно брудною, а стіни рясніли соковитими нецензурними написами. Найбільш експресивні з них вдалося прикрити атрибутикою Інформаційного центру ЄС, мапами Європи та (!) прапором Євросоюзу. А з підлогою допомогли (не за просте спасибі) хлопці-інструктори дитячих атракціонів. Усе, що нам могли запропонувати особи з числа організаторів, - засукувати рукави та братися за швабру. Напевно, з реалізацією європейських цінностей у наших умовах ще доведеться почекати…

Інша прикрість сталася через те, що нам не забезпечили обіцяну аудиторію, хоч концепція нашої участі у фестивалі обговорювалась неодноразово, а питання окремих груп із 20 осіб для кожного із заходів було головним. У підсумку ми мали оперативно залучити до проведення дискусій ще й студентів-волонтерів. Після години вимушеного очікування заплановану програму вдалося виконати. Дискусії виявились по-справжньому гарячими і продуктивними, а література та сувеніри з ЄС знайшли своїх нових власників. День не був змарнований, але замість беззаперечного успіху Інформаційний центр ЄС та наші помічники з числа студентів змушені були вдовольнитися «сухою нічиєю». У цьому сенсі фестиваль справив неоднозначне враження.

Повертаючись до приємного, хочеться сказати слова вдячності на адресу студентської ради факультету, до активу якої входять неймовірно відповідальні студенти. За весь період підготовки до свята ми розуміли один одного з півслова! Саме представники студентської ради факультету іноземних мов принесли на площу Героїв Майдану майже 200 повітряних кульок із символікою ЄС і 150 прапорців України та Євросоюзу, які надули у переддень фестивалю наші студенти. Постачальники святкового настрою для всього міста спрацювали на «відмінно»!

Не можна не згадати й хлопців першого та четвертого курсів, а також магістрантів факультету, які без питань і без вагань допомогли з перевезенням столів та стільців із шостого поверху нашого корпусу до Ковалівського парку та назад до університету. На жаль, у понеділок ми довідались, що ліфт у нашому корпусі вийшов з ладу вкотре і надовго, тому піднімати меблі на факультет нам довелося вже пішки… За перевезення наших стільців та вантажу окремо хочу подякувати коменданту 7-поверхового корпусу Лідії Іванівні та наддосвідченому водію університету, якого всі шанобливо і по-сімейному звуть Григорович.

Усе починається з офіційних письмових дозволів. І хоч мене неймовірно дратують стоси доповідних і заяв, які ми змушені писати під час організації різних заходів, з цим доводиться миритися. Що справді тішить, так це добра воля, розуміння і підтримка як деканату факультету, так і ректорату університету. Приємно усвідомлювати, що у нашому закладі завжди дають «зелене світло» різним ідеям та ініціативам.

Що ми маємо по завершенні «Єврофесту»?

Факультет іноземних мов та університет в цілому долучилися до святкувань на рівні області та нагадали про себе сотням майбутніх абітурієнтів.

Студенти різних курсів об’єдналися довкола спільної мети, продемонстрували свої найкращі якості, отримали досвід волонтерської діяльності та позитивні враження від дискусій і спілкування.

Інформаційний центр ЄС провів дебютний захід за межами університету та отримав у спадок від цього заходу друзів, партнерів і помічників. Це наша інвестиція в майбутнє і команда для нових проектів.

А ще в нас були безліч жартів, фотографій, спільних спогадів і емоцій, які залишаться за лаштунками «Єврофесту».

Усе це робить нас сильнішими і дає цінний досвід.

Величезне всім спасибі!

Далі обов’язково буде…

Олександр Леонідов,
координатор Інформаційного центру ЄС,
викладач факультету іноземних мов

Інформацію надано факультетом іноземних мов