filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Студенти факультету іноземних мов взяли участь у семінарі “Learning from History: Discrimination”

“Історія - це філософія у прикладах”.
Фукідід

Семінар "Learning from History" допомагає молоді краще зрозуміти, що історія людства знає багато випадків прояву дискримінації і неприйняття «несхожих» людей, що призвело до страшних трагедій. Основна ідея семінару - показати, які жахливі наслідки може мати ненависть, підґрунтям якої, здебільшого, є звичайна людська упередженість.

Семінар проходив з 13 по 19 листопада 2017 року у м. Освенцим, Польща. Учасники з України, Польщі та Німеччини прибули до Міжнародного центру молоді з бажанням отримати чіткі уявлення про дискримінацію в контексті періоду Другої світової війни та дізнатися як боротися з упередженнями у наш час. Україну представляли студентки факультету іноземних мов Центральноукраїнського державного педагогічного університету В.Будун, Я.Гребенюк, Д. Іващенко, А.Борщенко та Д.Солодєй, які вибороли це право на відбірковому конкурсі.

Перші дні семінару були присвячені дослідженню проблем дискримінації в історичній перспективі. Учасники більше дізналися про державну політику Третього рейху щодо дискримінації певних верст населення та розпалювання ненависті між народами. Студенти відвідали місця пам’яті Аушвіц І та Аушвіц II – Біркенау, де на власні очі побачили жахливі умови утримання ув'язнених, пересвідчилися в тому, як неймовірно важко їм доводилося працювати, побачили приміщення, де проводилися медичні експерименти, газові камери та крематорії, де знищували мільйони людей через їх національність.

Під час семінару обговорювалися також питання дискримінації за ознакою раси, релігії, гендерної ідентичності, сексуальної орієнтації в сучасній перспективі. Головними причинами негативного упередженого ставлення є стереотипи, необізнаність, свідоме неприйняття ідей та життєвих переконань людей з іншим світоглядом. Перший крок у боротьбі з дискримінацією - визнання того факту, що ви дійсно маєте упередження щодо певної групи людей, з усвідомленням існування проблеми боротися з нею стає легше.

Найбільш цікавим завданням семінару було створення соціальних плакатів, які мали за мету привернути увагу до проблем дискримінації сьогодні, показати, що «інший» не значить «гірший». Завдяки креативному дизайнеру Еві Натканець всі наші ідеї були втілені в життя.

Координатори проекту Наталія Ткаченко, Маргарита Данілко та Анна Хартфієл зробили цей семінар дійсно цікавим та повчальним. Кожен учасник поглибив знання про те, як протидіяти пропаганді дискримінації та ксенофобії, розвинув навички міжкультурної комунікації через дискусії та спільну роботу в групах, взяв для себе «інструмент», який допоможе поступово зруйнувати високу стіну дискримінації, що досі існує в сучасному світі. Історія - прекрасний вчитель, але допоки люди не робитимуть правильних висновків, її уроки будуть нескінченними.

Студенти факультету іноземних мов В.Будун, Я.Гребенюк, Д. Іващенко, А.Борщенко, Д.Солодєй.