filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Студентка факультету потрапила до омріяної сотні стипендіатів "Завтра.UA"

19551010 689729477880330 71426285 n«Ви – Завтра.UA. Три абсолютно різні слова, які може об’єднувати майбутнє». Так висловився легендарний український співак Святослав Вакарчук про Молодіжний форум стипендіальних програм «Завтра.UA» та «Всесвітні студії», що відбувся 16-18 червня 2017 року в Києві. Вже 10-й рік поспіль Віктор Пінчук проводить конкурси «Завтра.UA», щоб нагородити стипендіями 100 найкращих студентів України та допомагати їм розробляти і впроваджувати проекти, які змінюють нашу країну. Аби познайомити талановите покоління з передовими світовими практиками та ідеями, команда організаторів «Завтра.UA» розробила триденну програму для стипендіатів, у якій кожен зміг максимально розкрити свій потенціал як людини майбутнього – громадянина, якому не байдуже майбутнє своєї країни. Мені пощастило потрапити до списку 100 стипендіатів 2017 року, тому маю змогу розповісти про цю надзвичайну подію зсередини.

Отже, перший день – день натхнення та мотивації. Одне з найголовніших завдань Форуму – запалити серця молодих обдарованих людей та надихнути їх на впровадження позитивних та інноваційних змін у країні. Для цього на відкритті Форуму з мотивуючими спічами виступили Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, музикант та громадський лідер Святослав Вакарчук, головний редактор газети «Дзеркало тижня» Юлія Мостова, народний депутат, громадський діяч та засновник неурядової організації ‘Global Office’ Мустафа Найєм, бізнесмен і філантроп Віктор Пінчук. Безсумнівно, кожен з них надихав по-своєму: з позиції політики, культури, бізнесу, чи просто з власного життєвого досвіду. Абсолютно всі промови були надзвичайно вражаючими, адже думки, висловлені спікерами, апелювали глибоко в свідомість кожного в залі. Проте, були ідеї, варті того, аби прокричати їх у вуха кожному українцю:

• «Ви – перше покоління, що сформувалося поза колонією. Були віка історії української нації, але не було історії української держави. Ви – перші, Ви – вільні». ( Ю. Мостова)

• «Україна, на жаль, не є суб’єктом міжнародної діяльності, а стає об’єктом шахової гри, битви та змагань інших держав. Якщо ми не почнемо діяти, в якийсь момент ці гравці вирішать нашу долю без нас». (С. Вакарчук)

• «Я думаю, ні вам, ні вашим батькам не потрібні папірець з дипломом – нам всім потрібні ваші знання, ваше розуміння, ваші інновації, ваше бажання рухатися вперед». (В. Гройсман)

• «Навчіться довіряти іншим. Ми довіряємо лише нашим кумам та родичам, але якби ми відкрилися і довірилися людям, яких ми не знаємо, таким же українцям як і ми, можливо, зараз ми б не вирішували всі свої справи через зв’язки і не боролися з корупцією. Якби ми навчилися хоч трішки довіряти один одному і будувати команди, ми б стали набагато успішнішими». (М. Найєм)

(Повну версію виступів можна переглянути за посиланням https://www.facebook.com/Zavtra.UA/)

Промови успішних людей наштовхували на різні думки: про війну, про власну роль у суспільстві та реформування країни власними зусиллями. Після офіційної частини форуму стипендіати минулих років презентували свої інноваційні плани для покращення життя суспільства на «Ярмарці проектів». Далі всіх стипендіатів відправили до Пущі-Водиці, аби отримати заслужені дипломи та поглинути ще більше думок з промов ще декількох вражаючих спікерів: Ольги Руднєвої, директора фонду Олени Пінчук АНТИСНІД та Олексія Рябчина, українського політика, вченого та громадського діяча. Вони говорили про різні речі, але змусили всіх замислитися над тим, що робить нас нами та чи варто купувати електромобіль замість звичної іномарки для збереження довкілля. Організатори ще раз оголосили список команд, що будуть працювати над проектами, пов’язаними зі сходом України, і ми почали наш мозковий «хід» на схід.

День другий – день продуктивної роботи. Після драйвової зарядки та сніданку 24 команди продовжили обговорювати ідеї щодо покращення ситуації на сході України. Тема мого проекту мала назву «Соціальне підприємство - Маріуполь», проте, за іронією долі, ні один учасник нашої команди не був родом з цього міста. Оскільки кожна команда була забезпечена модератором, що координував  процес створення планів реформування, для нашої команди була підібрана наставниця Дар’я Заярна, родом з Маріуполя, яка й допомогла виокремити ключові проблеми свого регіону. Оскільки модератор не може бути повноправним членом команди, ми мали завдання створити проект, яким можна було б керувати дистанційно в рідних містах. Перед нами постало декілька проблем: низький рівень соціальної та фінансової забезпеченості населення міста  Маріуполь та  інтеграції дітей внутрішньо переміщених осіб до місцевих громад, недостатній розвиток внутрішнього туризму в країні, необхідність зламати стереотипи жителів різних регіонів України про один одного. Таким чином, з’явилася ідея організувати освітні туристичні поїздки Україною для талановитих дітей 10-13 років з числа осіб, які опинились в складних життєвих обставинах (тимчасово переміщені особи та малозабезпечені сім’ї з м. Маріуполь) за маршрутом міст, в яких проживають учасники команди. Під час створення проектів ми отримали поради досвідчених менторів, засновників фондів та учасників різноманітних громадських організацій, що тверезо оцінювали ідеї кожної команди та підказували яким чином проекти можуть бути втілені в життя. Проте найцікавішим, напевно, був сам процес створення проектів, адже атмосфера спільноти Завтра.UA  - це ніщо інше як окрема республіка, де кожен має свою незалежну посаду в парламенті та сумлінно виконує державні обов’язки. Водночас, всі формальності стерті – кожен має рівні права та розуміє інших з півслова. Мене також здивувало те, як легко можна познайомитися з більш ніж 50 людьми в один день. А це все тому, що кожен відкритий до спілкування та готовий допомогти, не маючи в голові тривіальних думок про конкуренцію чи амбіційність поглядів. Ніхто не намагається довести, що він/вона кращий: допомога власними вчинками своїй державі та її громадянам – ось що важливо. Тому мені важко передати той ейфорійний стан, який я переживала під час перебування в нашій маленькій державі, – це треба відчути самому.

Третій день – фінальний і вирішальний. Цього дня судді обирають 9 найкращих проектів з 24 і саме ці команди мають змогу презентувати їх для всієї аудиторії стипендіатів та журі. Головний приз за найкращий проект – консультаційна та фінансова підтримку Фонду та громадської організації ‘Global Office’, що є партнером цьогорічного Форуму. Нашій команді вдалося ввійти до дев’ятки найкращих команд та презентувати свій проект першими. 
Перше місце дісталося проекту «ХЕ-меню», що покликаний вирішити проблеми низького рівня інформованості хворих на цукровий діабет та громадськості про важливість підрахунку ХЕ («хлебных единиц»), а також відсутності повноцінної інформації щодо складу страв у закладах громадського харчування. Друге місце дісталося проекту під назвою «Тест-експрес», який пропонував проводити експрес-діагностику у містах, розташованих на Сході України, для виявлення ВІЛ-позитивних людей та осіб, інфікованих на гепатит В. Третє місце здобув проект «disinFAKEtion», спрямований на вирішення проблеми низької медіа освіченості мешканців Східної України, що виявляється у невмінні об’єктивно оцінювати факти та інформацію. Кожен проект є дійсно унікальним та новим, а проблеми, які мають вирішитися в результаті імплементації, – неабияк актуальні та болючі. Сподіваємося, вони будуть втілені в життя та знайдуть резонанс у місцевих громадах та свідомості громадян нашої країни. 

Загалом, три дні, проведені зі стипендіатами спільноти "Завтра.UA", залишили відбиток у моїй свідомості на все життя. Я дійсно навчилася довіряти іншим людям, черпати сили та енергію, аби рухатися вперед,  діяти та насолоджуватися смаком різноманіття, що дарує світ, у якому ми живемо. Я відчула, як злилася зі світом, стала частиною чогось більшого. Адже залишені візитівки, якими обмінялися більше сотні людей з абсолютно різних куточків країни, вже свідчать про те, що ми об’єдналися і нас вже не роз’єднати. Не роз’єднати одну величезну сім’ю "Завтра.UA". Тому долучайтеся до нашої дружної сім’ї та відчуйте гордість за себе та за свою державу, адже  хто буде змінювати наш світ на краще, якщо не ми самі?

Аліна Дромашко,

стипендіат Програми Завтра.UA, випускниця факультету 

іноземних мов КДПУ ім. В. Винниченка 2017 р.