filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Студентська наука: чим запам'ятався 2016-2017 навчальний рік

nauka 1У навчальному середовищі весна традиційно вважається вдалим часом підбивати підсумки року і пригадувати найважливіші здобутки на ниві наукової діяльності. Цьогоріч наукові жнива на факультеті іноземних мов рясніють гучними перемогами і приголомшливими звитягами наших студентів, які продемонстрували високий рівень фахової підготовки та вразили журі одразу кількох престижних конкурсів своїми здібностями в науково-дослідній роботі. Деканат та професорсько-викладацький склад факультету щиро дякує всім студентам-науковцям за активність і гідне представництво Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка на всеукраїнському рівні!

Підвалини успіху в змаганнях різного роду були закладені ще в першому семестрі, коли в університеті був проведений відбір учасників всеукраїнського етапу конкурсів, олімпіад та стипендіальних програм. Серед них відзначимо декілька найважливіших.

Всеукраїнські олімпіади з перекладу (англійська, німецька мови) та англійської мови і літератури

kobylinska 1Квітень завжди дарує студентам хвилюючу можливість позмагатися у знанні свого фаху з представниками інших ВНЗ країни на олімпіадах республіканського рівня. Цього року честь університету на олімпіадах захищали студентка магістратури Ірина Кобилінська («Переклад (німецька мова)») та студентки 4 курсу Ярослава Лукіна («Переклад (англійська мова)») і Зоряна Степаненко («Англійська мова і література»). Із трьох студенток досвід участі на змаганні подібного рівня мала лише Ірина, що й допомогло їй блискуче впоратися із завданнями з аудіовізуального перекладу (І місце) та перекладу художнього тексту (ІІ місце). Тим самим Ірина покращила свій торішній результат та увійшла до п’ятірки найкращих у загальному заліку олімпіади. На факультеті результат талановитої дівчини сколихнув хвилю захвату: чи не вперше перекладачі з нашого університету заявили про себе настільки переконливо! Участь у конкурсі стала менш успішною для Ярослави та Зоряни, проте дівчата мають чим пишатися: факт представництва свого закладу на змаганнях такого ґатунку багато про що свідчить! Крім того, наші студентки отримали можливість познайомитися з силою-силенною цікавих, розумних і енергійних людей. Подібні знайомства надихають і не дозволяють зупинитися на досягнутому.

Стипендіальна програма «Завтра.UA»

За доброю традицією, що виникла останніми роками, у Стипендіальній програмі «Завтра.UA» від Фонду Віктораdromashko 1 Пінчука взяли участь одразу троє представниць нашого факультету: студентки магістратури Анна Самойленко та Ірина Талалай і студентка 4 курсу Аліна Дромашко (усі навчаються за спеціальністю «Мова і література (англійська)»). Найбільш досвідченим членом цієї команди стала Аліна, яка брала участь у конкурсі 2016 року. Тоді їй забракло одного балу, щоб увійти до омріяної сотні стипендіатів. Минулорічна невдача загартувала бійцівський дух Аліни, тому вона вирішила спробувати ще раз. Анна та Ірина, навпаки, вперше скористались можливістю участі в конкурсі, проте підійшли до справи серйозно і довели свої наміри впевненим виходом до другого та третього етапів конкурсу. Комісія з відбору стипендіатів належним чином оцінила мотиваційні та рекомендаційні листи, обґрунтування наукового дослідження та конкурсні роботи наших дівчат. Вже у квітні стало відомо, що всі учасники від нашого факультету дісталися фіналу конкурсу. Останній етап передбачав переїзд до Києва, де конкурсанти повинні були розкрити навички критичного мислення, креативність, вміння створювати та захищати власні проекти й соціальні ініціативи, працювати в команді й індивідуально. За змаганням спостерігали експерти Фонду і психологи. У підсумку стипендію виборола Аліна Дромашко, а от Анні Самойленко та Ірині Талалай не вистачило зовсім небагато для перемоги. Хочеться вірити, що дівчата використають здобутий досвід для повернення на конкурс наступного року. Усі наші конкурсантки виявили неабияку обдарованість, цілеспрямованість і самовідданість, чим заслужили вдячність і повагу викладачів факультету.

Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт

chobu 1Вибороти диплом конкурсу, що проводиться під егідою МОН України, - значне досягнення, але й воно до снаги нашим студентам. Наприкінці 2016 року студентки магістратури факультету іноземних мов Юлія Чобу та Анастасія Бережньова-Цабій подали до конкурсної комісії свої наукові дослідження з іноземної філології. Після прискіпливого розгляду робіт оргкомітет запросив Юлію Чобу представити результати своїх наукових пошуків на конференції, що мала відбутися навесні 2017 року в Херсонському національному університеті. Впевнений виступ та вільне володіння темою дослідження не залишили сумнівів: диплом конкурсу таки поїде до Кропивницького! Цей високий результат ще раз доводить, що молоді науковці з нашого факультету належать до еліти студентської молоді України і не губляться на тлі представників більш іменитих ВНЗ із міст-мільйонників.

Хочеться ще раз подякувати нашим студентам за приємні миттєвості цієї наукової весни і побажати всім учасникам різних конкурсів і змагань натхнення й віри в себе, блискучих перемог і приголомшливих злетів у житті й обраній професії.

Ми пишаємося вами!