filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

День вишиванки

IMG 4135В Україні День вишиванки традиційно святкують у третій четвер травня. Вперше День вишиванки відзначали 2006-го. Того року у вишиванки вдяглися студенти та викладачі Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича. Тепер це свято поширене у 60 країнах світу.

18 травня 2017 року студенти та викладачі факультету іноземних мов ЦДПУ активно долучилися до загальноуніверситетського флешмобу присвяченого Всеукраїнському Дню вишиванки. Це дійство проходило біля памятника Володимира Винниченка і зарядило всіх енергією та позитивним настроєм на цілий день.

В той день можна було побачити таке розмаїття вишитих сорочок, суконь, віночків та різних українських прикрас! Вишиванки завжди були нашим національним символом, нашою гордістю та автентичною ознакою. Однак, сьогодні у світі моди всі вишиті речі - справжній тренд. Серед найновіших модних тенденцій – жовто-сині кольори, віночки і, звичайно, справжні українські вишиванки.

Виявляється, вишиванки – один з найдавніших українських атрибутів. Вишивка – це один із найдавніших та найпоширеніших видів народної творчості. Прагнення прикрасити свій одяг, свій дім завжди було властиве людині. За допомогою вишивки звичайний шматок домотканого полотна перетворювався у справжній витвір мистецтва.

Сорочка завжди вишивалась жіночими руками, а тому несла сильний емоційний заряд, символізувала добро, любов і вірність. Вишиванням споконвіку займалися жінки, вважаючи, що це благотворно впливає на їх характер, виховуючи такі риси, як терпіння, вправність, майстерність, художній смак. Але ще в більшій мірі цей вид рукоділля відтворює душу і характер жінки, бо у вишивку вона вкладає свої почуття та мрії, щоб принести радість собі та людям.

Кожен регіон України має свою особливу вишиванку, яка відрізняється від інших технікою та орнаментом. Фактично, кожна область може повихвалятися унікальними вишитими сорочками, притаманними тільки їй. А Центральноукраїнський державний педагогічний університет може пишатися своїми студентами і викладачами, які активно підтримують такі заходи, який відбувся у нас нещодавно.

Заступник декана
факультету іноземних мов
доцент Н.В. Іваненко