filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Зустріч з іноземними гостями

Дізнавшись про зустріч з іноземними гостями, студенти першого та другого курсів факультету іноземних мов були в передчутті нових знайомств і цікавого досвіду, але ніхто не очікував, що знайомство пройде так легко. Хамза і Джордж – міжнародні студенти ДНМУ, Кропивницький. Хлопці пройшли довгий шлях до початку навчання в нашому місцевому університеті. Вони отримують медичну професію, і кожен має цікаву та по-своєму складну історію життя, якою вони поділилися з нами.

Хамза народився в багатодітній мусульманській сім’ї на Шрі-Ланці. Але коли йому було 10 років, він зі сім’єю переїхав до Великої Британії. Хамза жив у Шефілді, маленькому місті, схожому на наше. Він розповів історію своєї матері, яка мала проблеми зі здоров’ям в дитинстві, що потребувла допомоги стоматолога. Цей досвід спонукав його обрати саме таку професію. Але постає питання: «Чому він переїхав до України?» Навчання у Великій Британії надто дороге, порівняно з українським.

Джордж родом з Гани з бідної сім’ї. Він хотів стати лікарем досить давно, так як в його країні існує проблема з фахівцями цієї професії, а особливо дантистами. Вони обидва в Україні досить недавно, а Кропивницький обрали з різних причин. Хамзі подобається, що це маленьке місто зі спокійним життя, оскільки йому не до душі метушливі мегаполіси. Джорджа перевели з Донецька до Кропивницького через те, що начальний заклад був перенесений сюди.

Більш того, хлопці дали нам гарні поради щодо вивчення іноземних мов і навчання загалом. Хамза багато розповідав про способи вивчення англійської, наприклад, читання в голос, аудіювання та спілкування з носіями мови. Але крім того, сказав нам, що було б добре ставитися до навчання більш легко, розбивати завдання на підпункти та вивчати поступово, а не просто зазубрювати. А ось Джордж переконаний, що в навчанні, як і в будь-якій справі, немає нічого важкого, втім як і немає нічого простого. А чи зможе людина зробити щось чи ні залежить тільки від неї самої. На його думку, головна проблема кожної людини - це лінь. Їхні поради умотивували нас і можуть знадобитися в нашому подальшому вивченні мов.

Також було цікаво дізнатися про їхній досвід у вивченні української та російської мов. Але так як в університеті викладають англійською, то хлопцям ще не вдалось опанувати їх. Хамза вважає, що знати українську і російську досить престижно і допоможе в його майбутній професії. Саме тому він хоче протягом навчання тут опанувати обидві. Джордж бажає вивчати лише українську. А ось російська мова для них досить складна, та складнощі виникають в тому, що люди в Кропивницькому спілкуються на обома мовами одразу.

Хоча це була звична зустріч, саме розуміння один одного через майже однаковий вік надавала легкості зустрічі. Нам усім так сподобалось це спілкування, що ми хотіли б продовжити його і надалі, показати місто та пригостити хлопців українськими традиційними стравами. Ми з нетерпіння чекаємо на нову зустріч!

Миколенко Дарина
студентка 2 курсу
факультету іноземних мов