filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

KEEP CALM AND DEBATE


Безсумнівно, кожен чув про таке політичне, на перший погляд, явище як дебати. Та насправді, брати участь в них може абсолютно кожен. Така можливість була зокрема і у мене на цих вихідних. Дебати організовувалися Одеським відділенням ВМГО Федерації Дебатів України в рамках Всеукраїнських ігор Дебатної школи. Даний конкурс проводився у два етапи: перший день – ознайомчий тренінг по основам дебатних ігор; другий день – безпосередньо самі дебати.
 
Першого дня був проведений тренінг по основним правилам та стратегіям гри, який проводив Павло Богаченко - переможець фіналу Чемпіонату України по дебатам 2013 та топ-спікер ВДТ «Кубок Одеси 2013». Також ми брали участь у практичних заняттях та міні-дебатах, вирішували різноманітні проблеми, проводили командні ігри. Це все дало нам можливість гарно потренуватися перед основною грою. 
 
Інструктор Павло Богаченко зумів не тільки «посвятити» нас у глибини дебатного мистецтва, а й створити чудову атмосферу серед учасників, запалити їх ідеєю ведення дискусій. Я дуже вдячна йому за надану можливість поділитися з нами його неоціненними знаннями та досвідом.
 
Наступний етап – безпосередньо дебатна гра. Оскільки в суботу ми були проінформовані про основні правила гри та правила, які стосуються самих учасників дебатних ігор, перед початком ігор був проведений міні-тренінг по основам суддівства в дебатах. Його проводив Артем Лев – головний суддя турніру, голова дебатного клубу «Modus Vivendi». Тренінг допоміг нам ще раз переглянути позицію та обов’язки учасників дебатів та дізнатися про критерії оцінювання гри. Дебати оцінювали також і Анна Крис та Анастасія Кошпармак – професійні судді, представники Одеської дебатної ліги. Отже, турнір проходив у три етапи: перший раунд, другий раунд та фінал. Гравці були розподілені по двоє та згуртовані в команди по вісім чоловік в кожній. Характерною рисою було те, що у кожному раунді одна людина мала різні позиції, що дало змогу спробувати себе в різних сферах та незалежно від власних поглядів на ту чи іншу проблему. Також, основа дебатів  - командна гра. Саме тут ми мали змогу покращити свої навички командного гравця, прислуховуватися до свої колег, бути складовою частиною однієї команди, допомагати та підтримувати один одного. 
Тим не менш, у фінал вийшло 4 найсильніші команди, які зайняли перше і друге місця у попередніх відбіркових раундах. Боротьба в іграх була дійсно запеклою, адже обговорювалися дійсно актуальні й суперечливі теми на сьогодні,  як Інтернет та цензура, вибір людиною бажаної професії, здоров’я дітей та підлітків. 
 
Це був величезний досвід для мене, адже навіть за два дні дебатів я змогла в певній мірі розширити свій кругозір, удосконалити свої ораторські здібності та здібності гри в команді, знайшла нових друзів та просто отримала задоволення від гри. Для мене є неоціненним досвідом  бути членом дебатного клубу, тож я щиро дякую організаторам ігор та моєму університету за цю надану ними можливість. Буду з нетерпінням чекати наступних дебатних ігор та знову візьму участь у новій грі. 

Дромашко Аліна
студентка 102 підгрупи
 
Перший крок дебатера
 
Як тільки я вступила на факультет іноземних мов до Кіровоградського державного педагогічного університету, я одразу ж зіткнулась зі словом «дебати», але не звернула на це достатньо уваги. Незабаром прослухала відгуки багатьох студентів про їхню участь в English Speaking Union та дебатську діяльність, вони захопливо розповідали про свій невичерпний досвід та ділились незабутніми враженнями ігор і, звичайно ж, запрошували приймати активну участь у такій діяльності. Чесно кажучи, я ніяк не могла наважитись на перший крок, мені не вистачало впевненості у власних силах, я й думки не мала як можна за 5 хвилин переконати аудиторію у правильності власної думки. Але раптом я отримала можливість зануритись у дебати, відчути дух змагань та стати учасником дебатських ігор, які були проведені одеськими спеціалістами з великим та насиченим дебатським досвідом, які представляли Одеське відділення ВМГО Федерацію дебатів України: Богаченком Павлом, Левом Артемом, Крис Анною та Кошпармак Анастасією. Ці люди – спеціалісти у своїй справі, вони брали участь у різноманітних дебатах по всій країні та навіть за її межами, ставали чемпіонами українських та міжнародних ігор. Отож, в цих людей безсумнівно є чому навчитися.
 
Спочатку нам чітко дали визначення що таке «дебати» взагалі, розказали навіщо люди дебатують, ознайомили з правилами та структурою виступу. Я , як новачок у цій справі, відкрила для себе багато нового на тренінгу, також дізналася що з себе представляють дебати за Британським парламентським форматом, що є офіційним форматом Чемпіонату світу з дебатів, ми детально розібрали кожну дрібничку стосовно кожного питання, аби достойно виступити наступного дня вже на самій грі та показати свої тільки-но набуті знання на практиці. І ось прийшов час самої гри, я довго не могла задати собі правильного настрою, сумнівалася що не зможу вимовити й слова на очах у публіки, та все ж, як мені радили старшокурсники : «Колись все таки потрібно починати». І я вирішила почати саме того дня і назавжди забути про страх виступати перед аудиторією. Звісно, мій виступ не був ідеальним, але я спробувала і отримала задоволення. Теми дебатів виявились досить актуальними та цікавими й потребували детального обговорення з обох сторін: і правління, і опозиції, повторюся, що відчувався дух змагань, але в той же час підтримка членів власної команди та поважне ставлення до опонентів. 
 
У висновку хочеться сказати, що дебати стали для мене способом вираження власної думки й змогою переконати слухачів у тому, що твоя думка варта уваги, це цінний шанс розвивати свої ораторські здібності та стрімко йти вперед, досягаючи блискучого успіху й підкорюючи бажані висоти. Для Богаченка Павла дебатські ігри – це хоббі, від якого неможливо відмовитись, тому я буду дуже рада, якщо дебати стануть і моїм хобі також, адже в житті постійно хочеться нових відчуттів. Я не зупинюся на початку, а буду приймати участь в інших дебатах, якщо буде така нагода. Отож, хочу подякувати «ВМГО» Федерації дебатів України, окремим одеським представникам-дебатерам та факультету іноземних мов Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка за те, що допомогли зробити перші кроки дебатера. 

Колеснік Крістіна
Студентка I курсу
 
 
debates_1.jpgdebates_2.jpgdebates_3.jpgdebates_4.jpg