filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Зустріч із Послом

7 травня я мала унікальну можливість прослухати лекцію та особисто поспілкуватися із Послом Австрії в Україні – паном Вольфом Дітріхом Хаймом.

posol_avstrii_3.jpg
Пан посол розповідав про австрійсько-українські відносини, розвиток демократії на українських теренах, стратегічні кроки покращення партнерства наших країн та перспективи їх розвитку у різних галузях у майбутньому. Після короткого огляду цих питань вельмишановний пан амбасадор також презентував серію книжок. Мені вони особливо сподобались насамперед тим, що окреслюють ті історичні події, що гуртують обидві нації протягом багатьох століть та висловлюють думки різних науковців про вплив спільного досвіду двох країн на процеси українського державотворення. Серед іншого слід зазначити, що видавництво цих книжок активно підтримувало як Посольство Австрії в Україні, так і українська громада в Австрії. Найактивнішим студентам пощастило отримати ці книжки від пана Хайма в подарунок!


Окрім запланованих питань до розгляду я разом з іншими охочими студентами мала можливість поставити панові послу ті, питання, які є найактуальнішими для українського студентства: наскільки вища освіта зараз популярна в Австрії, як часто студентам потрібно перекваліфіковуватись чи здобувати дві вищі освіти, чи важко австрійським студентам працевлаштовуватись. Також мене цікавили питання щодо розвитку економіки України та стосовно конкретних кроків, які може зробити країна на її шляху до становлення і перетворення на більш привабливу для іноземних інвесторів державою. Пан Вольф Дітріх Хайм був дуже дипломатичний у своїх відповідях. Як лінгвіст я звернула увагу не тільки на те, ЩО розповідав пан посол, але й на те ЯК він це робив. Пан Хайм говорив розважливо, ввічливо, лаконічно, по суті, тримав контакт із публікою, намагався отримати зворотну реакцію від слухачів – тут я й пригадала уроки теорії мовної комунікації та конкурс публічного мовлення, де мала честь бути членом журі.


Зустріч із Послом Австрії в Україні була для мене особливою не тільки за рахунок високої інформативності, корисності отриманих знань та розширення мого кругозору, а й за рахунок того, що я мала можливість поспостерігати за дипломатичністю, вмінням триматися на публіці і встановлювати стосунки з незнайомими людьми у пана амбасадора. Адже тільки з таким набором якостей можна й справді досягти неабиякого успіху в професійному житті, яке в мене як випускниці тільки починається!

Лариса Максименко, магістрантка факультету іноземних мов