filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Цінний досвід міжнародної співпраці

З 28 вересня по 20 листопада 2009 року  декан факультету іноземних мов доц. Білоус О.М. перебував на стажуванні у США, отримавши Грант від організації IREX (Рада міжнародних досліджень та наукових обмінів). dekan_us.jpg

Програма називалася «Підтримка університетського адміністрування», а її головними темами стали: дослідження принципів кадрового добору у ВНЗ США; наукова та дослідницька робота ВНЗ США; спонсорська допомога у ВНЗ США; навчання іноземних студентів у ВНЗ США; розвиток академічних програм у ВНЗ США; вступна кампанія у ВНЗ США. У програмі «Підтримки університетського адміністрування» ¬брали участь дев’ять переможців (за оцінкою відбіркової комісії IREX/США) із п’яти держав пострадянського простору. Особливо приємно, що серед них були четверо українців.
Учасники стажування виконали дослідницьку роботу (Case Study). Темою дослідження доц. Білоуса О. М. був «Вступ до вищих навчальних закладів США: служби й підрозділи з прийому абітурієнтів та їхні заходи щодо успішної реалізації набору потенційних студентів /на прикладі вступної кампанії в Монтклерському державному університеті штату Нью Джерсі, США/».

Візит до США почався із п’ятиденної навчально-методичної програми, яку проводила Рада міжнародних досліджень та наукових обмінів у своєму офісі у Вашингтоні. Після п’ятиденного навчання в IREX уdekan_msu.jpgсі дев’ять учасників направилися в університет, який був обраний для кожного окремо з метою проведення дослідження на місці. Деканові нашого факультету випала честь відвідати  Монтклерський державний університет (МДУ), де він зустрівся з керівниками та представниками всіх служб, пов’язаних зі вступною кампанією МДУ, був присутній на заходах, які проводили ці служби у межах вступної кампанії, побував на багатьох засіданнях робочих груп цих служб, відвідав понад 30 лекційних та практичних занять з лінгвокраїнознавства США, сучасної літератури США, менеджменту, з німецької мови, побував на ярмарку коледжів штату Нью-Джерсі у двох середніх школах (High school) міста Монтклера, був учасником трьох міжнародних конференцій із питань освіти університетів Нью-Йорка, Бостона та Монтклера.
На завершення програми, 17-18 листопада 2009 року у Вашингтонському офісі IREX О. М. Білоус успішно захистив свою дослідницьку роботу перед представницькою атестаційною комісією й отримав сертифікат про підвищення кваліфікації.
Факультет іноземних мов щиро вітає Олександра Миколайовича Білоуса з підкоренням чергової наукової вершини!