filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Участь факультету іноземних мов у міжнародній проєктній діяльності

За ініціативи науково-дослідного центру «Німецька мова в Центральній, Східній та Південно-Східній Європі» факультету філології та культурознавства Університету Регенсбург (Німеччина) та підтримки Уповноваженого з питань культури та медіа Федеративного уряду Республіки Німеччини в нашій країні започатковано проєкт «Німці в Україні», мета якого – створити міждисциплінарну платформу для вивчення німецькомовної культурної спадщини в Україні, популяризувати вивчення німецької мови, сприяти дослідженням міжкультурних впливів поміж німцями, австрійцями, українцями, польським і єврейським населенням України через призму використання німецької мови.

Діяльність проєкту зосереджена за трьома напрямами:

  • «Lehngutsforschung in Wort und Text»(дослідження німецьких запозичень в українській мові);
  • «Galizien und Bukowina interregional-international» (вивчення історичних та літературознавчих аспектів присутності німців в Україні, їхнього творчого спадку та внеску у розвиток культури нашої держави);
  • «Deutsche Spuren in der Ukraine didaktisieren» (пошук та дослідження нових матеріалів, пам’яток минулого, свідоцтв перебування, діяльності й творчості німців в Україні та вивчення можливостей використання цієї інформації в освітньому процесі).

До роботи у проєкті долучилися представники Німеччини, Чехії, Румунії, Австрії, Нідерландів, а також  низки українських університетів: Львівського національного університету ім. І. Франка, Київського національного університету ім. Т. Шевченка, Чернівецького національного університету ім. І. Федьковича, Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова, Одеського національного політехнічного університету, Криворізького державного педагогічного університету, Маріупольського державного університету, Національного університету біоресурсів і природокористування, Дрогобицького державного педагогічного університету ім. І. Франка, Ізмаїльського гуманітарного університету, Центральноукраїнського державного педагогічного університету ім. В. Винниченка. Проєктна робота відбувається за підтримки Німецької служби академічних обмінів, представництва Австрійської служби академічних обмінів у Львові, Посольства Австрії у Києві, Спілки германістів України.

Представницею від нашого університету у складі проєктної групи «Deutsche Spuren in der Ukraine didaktisieren» стала завідувачка кафедри німецької мови та методики її викладання, канд. філол. наук, доцент І.В. Пянковська. До складу цієї групи входять представники різних університетів України та Нідерландів, очолює її проректор з наукової роботи Криворізького державного педагогічного університету, доктор пед. наук, проф. В.А. Гаманюк.

Протягом 2019 року у межах діяльності проєкту відбулися такі заходи:

  • Семінар «Deutsch in der Ukraine» у Львівському національному університеті ім.І.Франка (8–13.08.2019), де були визначені основні цілі та напрями наукових студій.
  • Засідання секції «Deutsch in der Ukraine» у рамках XXVI Міжнародної науково-практичної конференції «Moderne Germanistik auf der Suche nach einer neuen Identität: interdisziplinär, interkulturell, international» у Прикарпатському національному університеті ім. В. Стефаника (м.Івано-Франківськ, 27–28.09.2019 р.), під час якого було представлено результати розпочатих досліджень.
  • Міжнародна проєктна конференція «Geschichte, Gegenwart und zukünftige Potentiale des Deutschen in der Ukraine» у Львівському національному університеті ім. І. Франка (10–2.11.2019), головним завданням якої були презентація та обговорення теоретичних аспектів досліджень, за результатами яких підготовлено наукові статті до публікації в науковому журналі Університету Регенсбурга. Зокрема доц. І.В.Пянковська виступила з доповіддю та презентацією «Didaktisierung der Geschichte des zentralukrainischen Dorfes Alt Danzig» («Дидактизація історії центральноукраїнського села Старий Данциг») та підготувала наукову статтю з цієї теми.

На 2020 рік у межах проєкту заплановано здійснення завдань практичного спрямування. Таким чином, результатом діяльності проєктної групи «Deutsche Spuren in der Ukraine didaktisieren» стане інтернет-платформа, на якій буде розміщено комплекс вправ і завдань за рівнями володіння німецькою мовою А1–С1, підґрунтям якої стануть результати дослідження історичної спадщини німців в Україні, а також сучасні звʼязки між Україною і Німеччиною. Запропонована платформа буде доступною для вчителів, студентів, учнів та усіх інших, хто цікавиться німецькою мовою та історією німців в Україні.