filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

В ЦДУ відбувся круглий стіл з проблем реформування філологічної освіти

В ЦДУ відбувся круглий стіл з проблем реформування філологічної освіти

26 жовтня 2023 року відбувся круглий стіл «Філологія в умовах реформування освіти: виклики та перспективи», організатором якого виступив факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка.

У залі засідань ЦДУ зібралися представники державних служб, науковці та стейкголдери, вчителі-практики та перекладачі, що зустрілися, аби обговорити проблеми та виклики сучасної середньої та вищої освіти, а також напрацювати конкретні та ефективні заходи із покращення рівня підготовки майбутніх фахівців-філологів.

З вітальним словом для учасників круглого столу звернулися члени оргкомітету круглого столу доктор філологічних наук, професор кафедри української філології та журналістики та модератор заходу Сергій Михида та декан факультету української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій, кандидат філологічних наук, доцент кафедри германських мов, зарубіжної літератури та методик їхнього навчання Олена Габелко.

Перед зібранням виступили начальник управління Державної служби якості освіти в Кіровоградській області Лілія Синчук, директор Комунального закладу «Ліцей імені Тараса Шевченка» Галина Война, кандидат філологічних наук, старший викладач кафедри германських мов, зарубіжної літератури та методик їхнього навчання, вчитель зарубіжної літератури в Комунальному закладі  «Ліцей “Мрія”» Світлана Тіхоненко, засновниця освітнього простору Giraffe Club та двомовної школи «Академія» Ольга Мануйлова, директор компанії Translatel Ltd, кандидат філологічних наук, доцент кафедри перекладу, прикладної та загальної лінгвістики Олександр Бондаренко, голова правління ГО Transparency Intermational Ukraine, перекладачка Олена Кіфенко та інші доповідачі.

Кожен виступ порушував надзвичайно актуальні проблеми освітньої сфери: освітні втрати внаслідок пандемії коронавірусу та повномасштабної війни; вимоги, що їх висуває до молодого вчителя сучасна школа; складні умови навчання і викладання філологічних дисциплін в умовах дистанційної освіти; взаємодія університету та бізнесу; формування компетенцій перекладачів та їхнє залучення до проєктів з розвитку громадянської суспільства та євроінтеграції.

Учасники зустрічі були налаштовані на плідну роботу, ставили питання доповідачам, ділилися власним досвідом, шукали творчих рішень складних проблем, міркували та дискутували.

Вдячні кожному і кожній з учасників. Упевнені, цей круглий стіл стане одним із багатьох заходів та проєктів, запланованих у рамках широкої та всеохопної програми з реформування системи освіти, що є одним із головних векторів діяльності Міністерства освіти і науки України та Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка.