filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Кафедра української філології та журналістики оголосила результати конкурсу на краще читання поезії Ліни Костенко

На факультеті української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій відбувся конкурс на кращого читця поезії до Дня народження Ліни Костенко, Організаторами конкурсу були студенти 4-го курсу Оксана Олексієнко й Максим Бричка і кафедра української філології та журналістики.

Конкурс викликав великий інтерес в Україні (саме оголошення мало більше тисячі поширень у мережі Facebook та більше 100 000 переглядів та охоплень). У цьому творчому змаганні взяло участь більше 2 330 учасників – учнів і студентів зі всіх областей нашої держави, несподівано для нас долучилися навіть учасники із Луганської й Донецької областей.

Студенти доклали чимало зусиль, щоб провести такий масштабний конкурс на належному рівні. Під керівництвом Оксани Олексієнко третьокурсниці Алла Грек та Анастасія Шевченко обробляли дуже великий обсяг інформації, що надходила на пошту, впорядковували реєстр учасників, виставляли їхні відео роботи в телеграм, за потреби відповідали на листи.

Максим Бричка працював із фейсбук-сторінкою конкурсу, презентуючи відеороботи в коментарях і на гугл-диску. Анна Гасленко була його надійною помічницею, яка оперативно виставляла й відео, й важливі оголошення в стрічку фейсбук-сторінки факультету.

Вражає розмаїття поезій, обраних учасниками, самобутність манер і стилів виконання творів, оригінальність відеоформатів. Найменші школярі (1–3 класи) найчастіше обирали легкі, «казкові» твори «Польові дзвіночки», «Пряля» «Вербові сережки», «Бузиновий цар», учні середньої школи – романтично-піднесені «Крила», алегоричну «Доля», старшокласники й студенти – філософські «І все на світі треба пережити…», «Між іншим», «Коректна ода ворогам». Наскрізно звучали поезії, в яких відлунює наш сьогоднішній біль, – «І жах, і смерть, і кров, і відчай..», «Як тяжко стукать у чужі оселі, бездомним бувши на своїй землі!»,   «Проводи», «Тут обелісків ціла рота…». Спогад про мирну України оживав у вірші «Буває, часом сліпну від краси…».

Нашими талановитими студентами створена низка оригінальних відео колективного читання конкурсантами творів Ліни Костенко, які збережені на гул-диску в папці «Україна читає Ліну Костенко».

Особливу зацікавленість викликали роботи Артура Периханяна «Крила» (1000 переглядів), «Пісенька з варіаціями» набрала понад тисячу переглядів менше, ніж за добу, й на сьогодні має 2 800 переглядів. Вишуканою лаконічністю відзначаються роботи Марії Ніколенко «Кобзарю, знов до тебе я приходжу..» (майже 1000 переглядів), «Я вам цей борг ніколи не залишу…». Непідробний інтерес аудиторії викликали актуальні тематичні відеороботи Єви Довбиш «Буває, часом сліпну від краси…» (1000 переглядів), «І жах, і смерть, і кров, і відчай…» (1 200 переглядів) із цікавими режисерськими рішеннями, іронічними натяками, колоритним візуальним рядом. Самобутнє весняне відеовтілення жіночої теми – поезія «Між іншим» – належить Анастасії Гусєвій.

Журі у складі студентів — Оксани Олексієнко і Максима Брички — та викладачів — заступниці декана з навчально-методичної роботи М. І. Лаврусенко, заступниці декана з виховної роботи Ю. М. Верещак і викладачів кафедри української філології та журналістики взяли на себе надзвичайно складну й технічно, й емоційно роботу, переглянувши понад 2330 робіт і обравши кращих серед багатьох самобутніх декламаторів. Окрім традиційних переможців, журі визначило кращих в різних номінаціях «За артистизм», «За глибоке осягнення художніх смислів», «За щирість і безпосредність», «Майбутній тележурналіст», «Майбутня телезірка» та ін..

У номінації «За незламну любов до українського слова» ми не могли не відзначити всіх учасників із Донецької й Луганської областей (близько ста учнів і студентів із Маріуполя, Сєвєродонецька, Слов’янська, Костянтинівки, Бахмутського району), в номінації «На сторожі духовного суверенітету» – учнів КЗО «Криворізький ліцей-інтернат з посиленою військово-фізичною підготовкою» Дніпропетровської обласної ради», учнів КЗ ЛОР «Львівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут».

Серед учнів 1 місце посіли:

Учасниця 38.  Яртим Анастасія Любомирівна, учениця 8 класу філії «Хоросницький ЗЗСО І-ІІ ст.» Мостиської ОТГ Яворівського району Львівської області.

Вчитель – Яртим В. Р.

Учасниця 181. Шестакова Поліна Юріївна, учениця 9-Б класу Ужгородської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №3 з поглибленим вивченням англійської мови. 

Вчителька –  Щербей Ярослава Владиславівна.

Учасниця 1157. Сімчук Софія Василівна, учениця 6-Б класу Костянтинівського закладу ЗСО І–ІІІ ступенів №6 Костянтинівської міської ради Донецької області. 

Вчителька – Єрьоменко Ярослава Павлівна.

Учасниця 1446. Кононенко Дар`я Сергіївна, учениця 11 класу Комунального закладу «Слатинський ліцей» Дергачівської міської ради Харківської області 

Наставник – Гацман Наталія Володимирівна.

Учасник 1679. Орлов  Лук’ян Олексійович, учень 6-Б класу спеціалізованої школи №80 Печерського району м. Києва. 

Вчителька –  Землянська Ірина Юріївна.

Учасниця 1754. Дюбленко Євгенія, учениця  9 класу Краматорського НВК (ЗОШ №32 –  ДНЗ), Донецька область. 

Вчителька – Сташкевич Ольга Юріївна.

Учасниця 2078. Антосюк Анастасія Юріївна, учениця 9 класу Обенизької гімназії Ковельського району Волинської області. 

Вчителька – Кібиш Тетяна Іванівна.

Серед студентів 1 місце посіли:

Учасники 62. Трохименко Данило Євгенович, Квачов Владислав Васильович, Хохлов Олександр Віталійович, студенти III курсу  (група КІ-1-20) відокремленого структурного підрозділу «Павлоградський фаховий коледж Національного технічного університету «Дніпровська політехніка»» Дніпропетровської області.

Керівник –  педагог-організатор, вчитель зарубіжної літератури Язаджи Тетяна Іллівна.

Учасниця 2225. Харченко Наталія, студентка 1 курсу (спеціальність: Менеджмент) соціокультурної діяльності Академії мистецтв імені Павла Чубинського, м. Київ.

Учасниця 2284. Полякова Анастасія Борисівна, студентка 1 курсу (група 1 КД22) Відокремленого структурного підрозділу «Слов’янський фаховий коледж Національного авіаційного університету», м. Слов’янськ, Донецька область.

Викладач –  Меркулова Ірина Валентинівна.

Організатори намагалися приділити увагу кожному учаснику і його наставнику, тому на другий день після оприлюднення результатів конкурсу, окрім дипломів у номінаціях, на гугл-диску було виставлено подяки всім учасникам конкурсу і їхнім наставникам – вчителям, викладачам, керівникам гуртків, бібліотекарям і навіть деяким мамам, які допомагали підготувати відеороботу.

Це стало можливим лише завдяки організації М. І. Лаврусенко наших студентів, команди невтомних першокурсниць – Карина Аніцой, Христина Апаріна, Анастасія Бащук, Марія Вербіцька, Софія Кусий, Юлія Ромма, Ольга Тараненко, Марія Попова, Марина Сметанко й третьокурсниць – Катерини Лєбєдєвої, Олени Лисенко, Іванни Рондюк, Тетяни Юрченко, Вікторії Яценюк.

Рекордсменом у підготовці подяк стала магістрантка Анна Ліпленко.

Переможцям конкурсу, які посіли 1–3 місця, розіслано дипломи й подарунки.

Конкурс довів, що наші діти та вчителі – творчі, талановиті, небайдужі, а на нашому факультеті навчаються обдаровані, відповідальні, працьовиті люди, словом, – найкращі.

А як може бути інакше, коли на нашому факультеті – факультеті української філології, іноземних мов і соціальних комунікацій цінують думку й досягнення кожного?

З роботами можна ознайомитися за посиланням: https://drive.google.com/drive/folders/1MA_LaVLd9rlogZRmzzWy9ZBAG4548SrZ?fbclid=IwAR31m2igPClOQGlByXikgdkCsDn5DLYi4MQGzAGkE3khKznjVMzMerZ8SQY

Подяки та дипломи розміщені на гугл-диску: https://drive.google.com/drive/folders/16RYvSzE5J-Lyi3hmLvCDXWM5p7iEoyz3?usp=sharing&fbclid=IwAR31m2igPClOQGlByXikgdkCsDn5DLYi4MQGzAGkE3khKznjVMzMerZ8SQY