filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Студенти факультету української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій досліджують онімний простір Кропивниччини в контексті дерусифікації

6 квітня 2023 року відбулося чергове засідання наукового гуртка «Актуальні проблеми лексикології та граматики української мови» факультету української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій. Його учасники заслухали й обговорили два виступи з мультимедійними презентаціями, присвячені актуальним проблемам ономастики – науки про власні назви.

Студентка групи УП20Б Дар’я Семенюк розповіла про номінаційну специфіку магазинонімів м. Кропивницького. На мапі нашого міста є цікаві найменування, пов’язані з місцевими топонімами, проте засвідчено низку невиправданих іншомовних слів у якості власних назв торговельних об’єктів і навіть зросійщених.

Власними напрацюваннями з теми «Урбанонімія м. Новоукраїнки в контексті дерусифікації» поділилася студентка цієї ж групи Дар’я Стернард. У рідному місті учасниці гуртка, як і в інших населених пунктах України, відбувалося кілька хвиль перейменувальних процесів. Про особливості назв лінійних об’єктів на рідних теренах Дар’я розповіла з опертям на серйозні наукові теоретичні напрацювання в цій царині.

Подібні виступи й обговорення дуже важливі, адже таким чином відбувається апробація студентських наукових робіт.

Професор кафедри української філології
та журналістики, керівник гуртка С. Л. Ковтюх