filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Філологічна освіта — одна з найкращих базових  (про зустріч із десятикласниками НВО 32)

Філологічна освіта — одна з найкращих базових (про зустріч із десятикласниками НВО 32)

1 березня 2023 року в рамках агітаційно-рекламної кампанії Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка для учнів 10-х класів Комунального закладу «Навчально-виховне об’єднання № 32 «Спеціалізована загальноосвітня школа І–ІІІ ступенів, позашкільний центр «Школа мистецтв» Кіровоградської міської ради Кіровоградської області» провела усний журнал «Що варто робити, щоб українська мова допомогла здобути перемогу України».

Щоразу міняю інформацію на слайдах мультимедійної презентації, доповнюю новими актуальними матеріалами. Після традиційної розповіді про наш знаковий виш, про факультет і пропоновані спеціальності вже не вперше наголосила на тому, що філологічна освіта є однією з найкращих базових. Про це писала й Оксана Забужко: «Вчіться на філологів, діти. Ще трохи бурі-й-натиску від функціональної неписьменности – і це виявиться найзапотребованіша професія 21-го століття...»

Зранку в цій школі відвідувала перший урок у 6-му класі, який проводила студентка-практикантка. Поставила таке запитання десятикласникам: «Як ви думаєте, чому, зайшовши за кілька хвилин до початку уроку, послухавши спілкування дітей, я цілком толерантно звернулася до одного з учнів: «А вашу школу окупували росіяни?» Питання риторичне, школярі здогадалися про причину: діти до уроку, на перервах спілкуються між собою російською.

Про такі проблеми розповідали польські колеги, які навчають наших дітей за кордоном. Шестикласникам я розповіла про те, що багато воїнів у соцмережах пишуть: є російськомовні серед військових, проте тільки настає темрява – усі переходять на українську мову. Тому що це найголовніший маркер: свій – чужий.

Розповіла про один допис у фейсбуці, продемонструвала світлину з Лондона. Там наша молодь говорить рідною українською мовою, навіть ті, хто вчора був російськомовним, за цією ознакою знаходять один одного, стають серед міста в коло й обнімаються. І це непоодинокі випадки.

Порадила самим спілкуватися рідною мовою й творити навколо себе українськомовне середовище. Українською мовою ми вже перемагаємо російських окупантів. Проте ще багато треба зробити для утвердження її в усіх сферах. А починати необхідно кожному із себе.

Професор кафедри української філології

та журналістики С. Л. Ковтюх