filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Рекламно-агітаційна робота на випередження: зустріч із десятикласниками Ліцею

Рекламно-агітаційна робота на випередження: зустріч із десятикласниками Ліцею "Лідер"

27 лютого 2023 року проведено усний журнал «Що варто робити, щоб українська мова допомогла здобути перемогу України» для учнів 10-х класів (усього зібралися 53 особи) Комунального закладу "Ліцей "Лідер" Кропивницької міської ради".

На початку зустрічі учасникам було подано коротку інформацію про  Центральноукраїнський державний університет імені Володимира Винниченка, про факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій, про кафедру української філології та журналістики, про освітні програми, за якими на факультеті готують фахівців. Також залишено інформацію та координати, де отримувати відповіді на запитання майбутнім абітурієнтам.

Під час зустрічі, коли розповідала про необхідність спілкуватися державною українською мовою в наших збройних та силових структурах,  продемонструвала на екрані відомий відеоролик, коли наші військові 8 вересня 2022 року звільнили Балаклію й на великому банері зняли російське агітаційне дрантя, а під ним – портрет Тараса Григоровича Шевченка з його поетичними рядками, які зразу ж виразно прочитав один із воїнів.

Я згадала про Володимира Михайловича Караташа – упівця, який до 92 років міг по дві години поспіль напам’ять декламувати поезію Тараса Шевченка, Лесі Українки, Івана Франка. Я продемонструвала тяглість лицарської звитяги й любов військових усіх часів до знакових українських митців.

Якраз напередодні наш учорашній колега Олександр Михайлович Ратушняк – кандидат педагогічних наук, доцент, донедавна очільник обласної «Просвіти», який нині пішов добровольцем воювати, – надіслав в особисті повідомлення не менш знакове відео. Там він разом із побратимом рано-вранці 25 лютого 2023 року, у день народження Лесі Українки, у два голоси читали поезію Тараса Григоровича Шевченка.

Я ввімкнула цей запис школярам, вони слухали дуже уважно. Написала Олександрові Михайловичу, що використовую відео з виховною метою, подякувала йому та товаришам по зброї за чин, передала вітання від учительок.

Слава не вмре, не поляже. Слава ЗСУ, усім захисникам і захисницям України.

Професор кафедри української філології

та журналістики С. Л. Ковтюх