filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Пам’ятаймо: українська мова – мова Перемоги!

Пам’ятаймо: українська мова – мова Перемоги!

Тема Міжнародного дня рідної мови в 2023 році, за визначенням ЮНЕСКО, «Багатомовна освіта – необхідність трансформації освіти» («Multilingual education — a necessity to transform education»).

У рамках його святкування 15 лютого 2023 року на базі Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України відбувся онлайн-вебінар «Рідномовна та багатомовна освіта у контексті сталого розвитку суспільства». Серед учасників вебінару були громадські діячі, науковці, студенти, магістранти, аспіранти, докторанти, викладачі закладів фахової передвищої і вищої освіти, викладачі і методисти інститутів післядипломної педагогічної освіти, учителі загальноосвітніх і дошкільних закладів.

За запрошенням організаторів вебінару наш університет представляла доктор філологічних наук, доцент кафедри української філології та журналістики Тетяна Громко з доповіддю про ефективність лінгвістичної диверсифікації навчання української мови в мовноосвітній системі університету.

  1. Присутні брали участь в обговоренні проблем:
  2. Україномовна освіта як пріоритет національного поступу в умовах воєнного і повоєнного часу.
  3. Проблеми розвитку багатомовної і рідномовної освіти в сучасному українському суспільстві – авторитетна думка.
  4. Європейські тенденції багатомовної освіти.
  5. Досвід багатомовного і рідномовного навчання в закладах фахової передвищої і вищої педагогічної освіти.
  6. Утвердження традицій рідномовної освіти в умовах закладів середньої освіти.
  7. Збереження культурної спадщини в музейному просторі.

Дискусійна платформа цього вебінару охоплювала широку тематику: «Тенденції рідномовної освіти в Україні». «Зарубіжний досвід рідномовної і багатомовної освіти». «Розвиток мовної культури особистості: освітня практика» тощо, – представлену в пленарних доповідях, членів Кафедри ЮНЕСКО «Неперервна професійна освіта ХХІ століття» та наукових співробітників Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України, докторів філологічних наук провідних закладів вищої освіти України.

Важливим мовностратегічним дороговказом для присутніх став виступ доктора філологічних наук, професора, директора Інституту української мови НАН України Павла Гриценка, в якому йшлося про те, що в умовах сьогодення мова виступає засобом олюднення людини, творення і збереження нації: «Мова і Україна обпалені війною, а тому потрібно шукати важелі впливу на процес формування мовного простору». Цінним для кожного українця, на думку практично всіх учасників вебінару має бути актуалітет, висловлений Головнокомандувачем ЗСУ, Валерієм Залужним: «Українська мова – це мова Перемоги».

Доктор філологічних наук, доцент кафедри української філології та журналістики
Громко Тетяна Василівна