filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Кафедра української філології та журналістики взяла участь у міжнародній науково-практичній конференції

Кафедра української філології та журналістики взяла участь у міжнародній науково-практичній конференції

16–17 лютого 2023 року в Полтавському національному педагогічному університеті імені В.Г.Короленка відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні проблеми дослідження української мови й методики її навчання в закладах загальної середньої та вищої освіти», у якій узяли участь члени кафедри української філології та журналістики.

Виступила на пленарному засіданні з доповіддю «Нагальні потреби та перспективи функціонування державної української мови» – про те, що болить найбільше.

У конференції брали участь колеги-освітяни з Польщі. Висловила їм подяку за те, що допомагають нашим переселенцям, навчають українських дітей, піклуються про наші родини. Нині Польща, як найближча посестра, у важкі воєнні часи прийшла на виручку Україні. Печально, що багато українських дітей досі (і не тільки в Польщі) говорять російською.

Головувала в секції 3 «Структурно-семантичні та прагматичні параметри лексичних і фразеологічних одиниць».

До програми конференції ввійшли доповіді доцента кафедри української філології та журналістики Т.В. Ліштаби «Мовні засоби реалізації експресивності в політичному дискурсі» та моєї аспірантки К.І. Кучмак «Особливості відмінювання гідронімів чоловічого роду ІІ відміни твердої групи».

Кожна виголошена доповідь викликала непідробний інтерес, проте особливу увагу звернули на вельми достойний виступ учениці Ліцею № 31 Полтавської міської ради Полтавської області Софії Галаур (науковий керівник – Тетяна Барабаш, учитель української мови і літератури цього ж закладу) на тему: «Сміхова культура українців у дискурсі військових експертів».

Гідна зміна росте.

У своїй доповіді навела як приклади такі факти: «За даними звіту про мовні тенденції у світі мобільного додатка для вивчення мов «Duolingo», українська – найбільший тренд 2022 року. Відбувся справжній сплеск інтересу іноземців до української культури, мистецтва, традицій. Понад 1 мільйон 300 тисяч людей у світі у 2022 році почали вивчати нашу мову, переважна більшість – на знак солідарності. Цікаво, що значний попит на українську спостережено в далеких від нас країнах – Аргентині, Японії, В’єтнамі. Наша державна мова покращила свої позиції в США та Великій Британії».

Безсумнівно одне: українська – це мова перемоги і переможців.

С.Л. Ковтюх – професор кафедри

української філології та журналістики