filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

У Кропивницькому відзначили 70-річницю з дня народження професора Леоніда Куценка

У вівторок, 14 лютого 2023 року, на запрошення керівництва Державного архіву Кіровоградської області доцент кафедри української філології та журналістики Оксана Гольник взяла участь у презентації віртуального виставкового проєкту «Пам’яті сина самостійного народу…», присвяченого 70-й річниці з дня народження професора Леоніда Куценка.

Вона виступила із доповіддю, у якій розкрила особливості і значення літературно-краєзнавчої роботи доктора філологічних наук, професора КДПУ імені Володимир Винниченка Леоніда Васильовича Куценка. Зокрема відзначила його роль у створення окремого літературознавчого напрямку – маланюкознавства.

Леонід Куценко понад 15 років досліджував життя і творчість поета-земляка, емігранта Євгена Маланюка. Вчений відкрив ім’я Маланюка Україні. Завдяки його титанічній праці стали відомі архівні документи пов’язані із новоархангельским і єлисаветградським періодами життя поета. Із Польщі, Чехії та США Леонід Васильович привіз архівні документи та особисті речі письменника, які передані на збереження до краєзнавчого музею м.Кропивницький та літературно-меморіального музею імені І.Карпенка-Карого.

Учений значну частину свого життя присвятив краєзнавчій роботі, зокрема вивченню історії Хутора «Надія», творчості письменників-краян.

Державний архів Кіровоградської області у співпраці із Кіровоградською обласною бібліотекою для юнацтва імені Євгена Маланюка та літературно-меморіальним музеєм імені І.Карпенка-Карого створили віртуальну виставку, у якій зібрані архівні документи, пов’язані із творчістю та дослідницькою діяльністю Леоніда Куценка.

Незабаром виставковий проєкт з’явиться на сайті Державного архіву.

Докладніше читайте за посиланням на сторінці Державного архіву Кіровоградської області