filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Відбулося чергове зібрання наукового студентського гуртка

Відбулося чергове зібрання наукового студентського гуртка "Актуальні проблеми лексикології та граматики української мови"

Науковий гурток «Актуальні проблеми лексикології та граматики української мови» на факультеті української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій під час повномасштабного вторгнення рф, незважаючи на проблеми з електрикою та інтернетом, працює, як ніколи, систематично, злагоджено та натхненно.

9 лютого 2023 року відбулося перше в цьому семестрі засідання. Слово надали новим гуртківцям, які нині здійснюють курсові дослідження проблем української мови. Першою зголосилася доповідати експресивна й палка Іванна Рондюк – студентка групи УП20Б факультету української філології, іноземних мов та суспільних комунікацій. Тема її курсової роботи: «Орфоепічні особливості співочого мовлення українських виконавців».

Іванна підготувала мультимедійну презентацію, у якій репрезентувала власні висновки й узагальнення щодо специфіки вимови голосних і приголосних звуків, наголошування слів тощо в пісенній творчості Святослава Вакарчука (гурт «Океан Ельзи»), Артема Пивоварова, Надії Дорофєєвої, Марічки Яремчук, Jerry Heil, гурту «Фіолет» та інших.

В обговоренні кожен гуртківець поставив запитання, висловив власну думку про дослідження, спонукав авторку до вивчення нових граней цієї проблеми (Дар’я Семенюк, Єва Довбиш, Вікторія Луценко, Богдана Мотько, Максим Бричка, староста Дар’я Гейко). На жаль, не всі охочі потрапили на дійство через відключення світла, хтось зміг послухати лише початок. Це не страшно, попереду – цілий семестр.

Обговорення розтяглося на півтори години: поскучали за розкішшю інтелектуальної гутірки. Мої юні, розумні, допитливі, небайдужі та креативні дослідники ніяк не хотіли прощатися.

Наостанок домовилися, що не будемо виконувати функції інквізиції щодо українських митців, хоч і висловлюємо слушні зауваження.

Керівник наукового гуртка,

професор кафедри української філології та журналістики

С.Л.Ковтюх