filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

«Пізнай себе і ти пізнаєш свій світ»: до ювілею Григорія Сковороди

«Пізнай себе і ти пізнаєш свій світ»: до ювілею Григорія Сковороди

28 листопада 2022 року на факультеті відбувся захід «Літературна творчість Григорія Сковороди: погляд із сьогодення», присвячений трьохсотій річниці від дня народження мандрівного філософа.

Зустріч в онлайн-форматі відбувалась в екстремальних умовах, оскільки аварійні та віялові відключення стали невід’ємною частиною нашого життя, але, не попри це, студенти підключались і висловлювали свої думки.

Студенти груп УПР22Б та УА22Б, разом з викладачами Марією Лаврусенко та Оленою Буряк поговорили про життя просвітителя-гуманіста.

Студенти підготували доповіді, аби глибше розкрити внутрішній світ та філософські думки Григорія Савовича Сковороди.

Єва Довбиш розповіла про життєвий і творчий шлях Григорія Сковороди. Окрім цього, студентка процитувала його філософські роздуми, дала загальне уявлення про його творчий спадок.

Дар’я Омельяненко та Карина Кигим розповіли слухачам про збірку поезій «Сад божественних пісень», проаналізували текст поезії «Всякому місту звичай і права», розкрили критичний пафос 10 пісні — цінність людини «кришталево чистої», якій нічого не страшно в цьому світі. Було здійснено аналіз різновидів лірики у творчості Григорія Савовича.

Гулієва Гульнара і Ольга Тараненко доповіли про походження жанру байки, її винахідників в історичному розвитку та особливості жанру. Було сказано про історію написання Байок Харківських, а також здійснено аналіз основної частини та сили цих творів.

Аліна Чикирис розкрила ідеї Сковороди у творах, в саме: сродна праця та присвята себе праці життя; дружба, любов і повага у стосунках; гармонія людини і природи

Студенти висловлювали власні роздуми про важливість праці за покликанням, особливо у сучасному суспільстві; поміркували над питанням важливості логіки серця та мозку.

Ілюстрація: портал «Читомо».