filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Конкурс «Найграмотніший студент університету»

Конкурс «Найграмотніший студент університету»

6 жовтня 2022 року відбувся конкурс «Найграмотніший студент університету», у якому взяли участь першокурсники всіх факультетів (лиш вони вчаться наживо).

Дуже давно, ще до народження нинішніх учасників, я запропонувала на засіданні кафедри української мови проводити цей конкурс, коли дізналася, що в Польщі один день у році всі – від двірника до президента – пишуть диктант із польської мови.

Наш університет – передовий, бо ми організовували конкурс грамотности задовго до Всеукраїнського радіодиктанту національної єдности (перший радіодиктант відбувся 24 травня 2000 року до Дня Кирила та Мефодія і з нагоди річниці перепоховання Т. Г. Шевченка).

Цього разу дуже переживала, щоб повітряна тривога не зіпсувала свята. Проте виявилося, що гармати мовчать, коли першокурсники ЦДПУ імені Володимира Винниченка пишуть досить складний авторський текст (сама придумала) про можливість щастя під час війни, про тяглість героїчної традиції українських військових лицарів, про генерал-хорунжого Романа Шухевича, про нашу незалежність і чергове відстоювання її на полі цивілізаційної борні.

Приємно дивитися на конкурсантів – нову українську генерацію – розумну, самодостатню, натхненну, патріотичну, про яку мріяв Герой України Роман Шухевич.

Як український народ своїми успіхами на фронті та в тилу, умінням до консолідації та самоорганізації нині дивує й захоплює всі континенти, ламає стереотипи про себе у свідомості світової спільноти, так і ми вирішили поламати шаблони проведення конкурсу. Кожен учасник отримав приз ще до написання диктанту – наукову монографію про словозміну українських прізвищ. На обкладинці – український народний орнамент, жовте соняшникове поле на тлі синього неба – як національний прапор й одночасно нагадування всім ворогам, яке насіння треба брати до кишені, коли задумали брудним загарбницьким чоботом ступити на нашу святу землю.

Проводила диктант в історичній для мене виши́ванці (саме такий єдиний літературний наголос). Замовила її 23, а отримала 24 лютого 2022 року. Саме в цей день повномасштабного вторгнення рф провела в цій виши́ванці засідання кафедри, бо така доля педагогів: війна війною, а орати освітянську ниву треба.

Зі студентами-першокурсниками зразу написали диктант, а після вже розповіла про історію конкурсу, про важливість української мови для Перемоги в черговій російсько-українській війні та наступного щасливого життя й процвітання нашої – найкращої у світі – країни. Знову поламали стандарти проведення мовознавчих конкурсів.

Усе буде Україна, якщо скрізь звучатиме українська мова. Ми обов’язково переможемо російських окупантів, очистимо нашу землю від колаборантів.

Тим часом із нетерпінням чекатимемо на оголошення переможців традиційного конкурсу «Найграмотніший студент університету».

Професор кафедри української філології та
журналістики С. Л. Ковтюх