filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Зміцнюємо міжуніверситетські зв’язки між ЦДПУ та Університетом Байройта

Зміцнюємо міжуніверситетські зв’язки між ЦДПУ та Університетом Байройта

У період з травня до серпня 2022 року доцент кафедри германських мов, зарубіжної літератури та методик їхнього навчання Степаненко Аліна-Алла Вячеславівна проходила стажування в Університеті Байройта за підтримки Баварської Академії наук, Німеччина. Тема стажування – «Викладання німецької мови як іноземної в контексті міжкультурного діалогу». Крім того, пані Аліна взяла участь у XXXIII Міжнародній науково-практичній конференції «Тенденції розвитку науки в сучасному світі», що відбулася 23-26 серпня 2022 р. у місті Грац, Австрія. Вона виступала з доповіддю на тему  «Діалог культур: німецька та українська».

У період стажування організовано й проведено заняття з вивчення німецької мови для українців, що приїхали в Німеччину після 24 лютого 2022 для тимчасового захисту. Також відбулися інформаційні заходи для українців, які вивчають німецьку мову в місті Байройт на теми:

  • Картина світу та мовна картина в німецькій та українській культурі. Мова як засіб спілкування;
  • Німецька та українська культура. Міжкультурна комунікація;
  • Мова як засіб спілкування. Комунікація та стилі навчання;
  • Німецькі звичаї та традиції. Культура, мова, свята. Мультикультурне суспільство.

У рамках програми співробітництва підписано «Лист про наміри співпраці» між Університетом Байройта й Центральноукраїнським державним педагогічним університетом імені Володимира Винниченка.