filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

Кафедра української мови та журналістики взяла участь у міжнародній науковій конференції «Мова, культура і суспільство»

Кафедра української мови та журналістики взяла участь у міжнародній науковій конференції «Мова, культура і суспільство»

14 грудня 2021 року відбулася Міжнародна наукова конференція «Мова, культура і суспільство», організована мовознавчими кафедрами чотирьох університетів: Варшавського, Вроцлавського, Белградського, Львівського національного імені Івана Франка.

Учені з України, Польщі, Німеччини, Сербії, США, Японії обговорили проблеми міжкультурної комунікації, впливу національної безпеки та політики на мову, культуру, суспільство, розглянули територіальні, функційні виміри мовних систем, онімні параметри образу суспільства, проаналізували актуальні питання теорії мови, лексикографії, текстології, термінознавства, дискурсології, соціолінгвістики тощо.

Анатолій Загнітко, член-кореспондент НАН України, головний науковий співробітник Українського мовно-інформаційного фонду НАН України, оприлюднив доповідь «Лінгвофемінізація в сучасних персонологійних практиках: ренесанс та інституційність». Андрій Даниленко, доктор філологічних наук, професор Department of Modern Languages and Cultures Pace University в США, розповів про давність і способи мовної русифікації. Лада Рослицька, кандидат філологічних наук, засновниця Black Trident Defense & Security Group, виступила з доповіддю на тему: «Мова, психологічні операції та територіальний суверенітет». Про стан української мови в контексті українсько-російсько-польської багатомовності розповів ад’юнкт Інституту славістики Польської академії наук Павло Левчук.

Навіть важко перерахувати всі цікаві й актуальні виступи, виголошені на конференції.

У науковому лінгвістичному форумі взяла участь Світлана Ковтюх, кандидат філологічних наук, професор, виконувач обов’язків завідувача кафедри української мови та журналістики ЦДПУ імені Володимира Винниченка, яка в рамках секції «Ідентичність та онімний простір як штрихи до образу суспільства» оприлюднила результати дослідження про міліті-псевдонімікон як обʼєкт граматичного аналізу в українській мові.

На заключному пленарному засіданні було підсумовано результати роботи конференції й висловлено надію, що наступного разу після завершення карантинних обмежень удасться провести наукове зібрання наживо.

Кафедра української мови та журналістики