filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

В ЦДПУ відзначили День української писемності та мови

В ЦДПУ відзначили День української писемності та мови

9 листопада відзначається День української писемності та мови та традиційно проходить Радіодиктант національної єдності.

Текст радіодиктанту написав і прочитав в ефірі «Суспільного» письменник Юрій Андрухович. Консультанткою проєкту була професорка кафедри української мови Києво-Могилянської академії та провідна наукова співробітниця Інституту української мови НАН України Лариса Масенко.

Перед виходом проєкту відбулися публічні дискусії з мовних питань: упродовж тижня в хабі «Українського радіо» проходили обговорення мовного законодавства, мовних квот тощо.

Радіодиктант транслювався наживо на "Українському радіо", "Радіо Культура", телеканалі "UA: Перший" та на всіх інших платформах і телеканалах "Суспільного".

"Суспільне" запросило писати радіодиктант також Президента України, народних депутатів, міністрів, Прем'єр-міністра, діячів культури та інших.

Звичайно, до проєкту долучилися і студенти та викладачі Центральноукраїнського державного педагогічного університету ім. В. Винниченка.

Цього року декани і завідувачі кафедр, викладачі і студенти різних факультетів, а також слухачі Університету третього віку «Натхнення» продовжили щорічну традицію, зібралися у читальному залі наукової бібліотеки ЦДПУ і написали диктант разом.

Крім того, до написання Радіодиктанту в ЦДПУ долучилися також Голова Кіровоградської обласної державної адміністрації Марія Чорна та керівниця Департаменту освіти і науки Ельза Лещенко. Вони писали диктант разом з ректором університету Євгеном Соболем та учнями і вчителями «Наукового ліцею».