filfak_logo

Факультет української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій

КОНКУРС НАВЧАЛЬНИХ ПРОЄКТІВ ДО ДНЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ ТА МОВИ

КОНКУРС НАВЧАЛЬНИХ ПРОЄКТІВ ДО ДНЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ ТА МОВИ

7 листопада 2019 року відбувся традиційний конкурс навчальних проєктів, присвячений Дню української писемності та мови.

Другокурсники факультету філології та журналістики підготували доповіді на актуальні лінгвістичні теми, зокрема присвячені змінам у новій редакції Українського правопису. Мультимедійні презентації органічно доповнювали студентські дослідження.

Дар’я Постика розповіла про етимологію незмінюваного числівника пів в українській мові, про те, як по-новому писати пів з іншими словами. Катерина Довгань повідомила про найновіші правила евфонії, порівнявши їх з попередніми. Про те, які зміни сталися в Українському правописі, пов’язані з уживанням великої букви, детально розказала Валерія Нізамай. Марина Сай порівняла погляди представників двох протилежних фонологічних шкіл, детально проаналізувавши різні концепції українських учених – прибічників явища нейтралізації, а також тих, хто його заперечує. «Карта милозвучності сучасної української літературної мови» – такою була тема доповіді Валерії Найденко.

Присутні, ознайомившись із результатами проведених досліджень, мали змогу поставити запитання учасникам конкурсу й отримати кваліфіковані відповіді.

Українська мова – невичерпне джерело для різноаспектних наукових розвідок. Варто вітати прагнення молодих дослідників пізнавати нове, розширювати рамки традиційних підходів до відомих явищ, аналізуючи неоднакові погляди вчених, робити власні висновки й узагальнення.

Звичайно, немає нічого ідеального, були помилки і в промовах конкурсантів, і в презентаціях. Проте необхідно відзначити упевненість студенток, їхнє прагнення виступити якнайкраще, дати вичерпні відповіді на запитання.

Кафедра української мови бажає філологам – учасникам конкурсу навчальних проєктів – підкорювати нові наукові Говерли та Еверести, не втрачати смаку до лінгвістичних пошуків, творити навколо себе українськомовне середовище.

Завідувач кафедри української мови,
професор С. Л. Ковтюх

Інформацію надано факультетом української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій