Accessibility Tools

Майбутнє ринку лінгвістичних послуг: найактуальніше від лідерів галузі студентам та викладачам ЦДУ

Майбутнє ринку лінгвістичних послуг: найактуальніше від лідерів галузі студентам та викладачам ЦДУ

Уже 5 років Центральноукраїнський державний університет імені Володимира Винниченка є офіційним академічним партнером асоціації GALA (Globalization and Localization Association). Протягом цього періоду доценти кафедри перекладу, прикладної та загальної лінгвістики Бондаренко О.С. та Бондаренко К.Л. беруть активну участь у роботі Асоціації. Доцент Бондаренко О.С. – багаторічний член журі студентського конкурсу “Rising Star”, доповідач на щорічних конференціях GALA, ініціатор і експерт спеціалізованої групи GALA Global Talent SIG.

Однією з переваг академічного членства в Асоціації перекладацьких та локалізаційних компаній є можливість безкоштовного долучення студентів і викладачів до програми професійного самовдосконалення – вебінарів від лідерів галузі, які регулярно запрошує Асоціація. Темою останньої зустрічі, у якій взяли участь студенти 4 курсу спеціалізації “Прикладна лінгвістика”, став вплив штучного інтелекту на світову галузь лінгвістичних послуг. Доповідачем була представниця компанії RWS Марина Пантчева. У межах співпраці з Мариною Пантчевою, за програмою RWS Campus, студенти ЦДУ вже пройшли кілька сертифікованих програм із володіння професійними інструментами письмового перекладача та локалізатора, а викладачі взяли участь у професійних конференціях щодо питань технологічних компетенцій перекладачів та локалізаторів.

Деякі з проблем, порушених доповідачкою на вебінарі “The linguist of tomorrow: what skills do linguists need in the age of linguistic AI”, уже обговорювали студенти та доцент Бондаренко О.С. у межах дисципліни “Практичний курс перекладу з англійської мови та основи локалізації”. Окремі модулі курсу присвячені проблемам постредагування машинного перекладу. Деякі з питань – перспективні для подальших дискусій чи наукових розвідок. Здобувачі відзначили актуальність та релевантність змісту курсу, який вони вивчають у ЦДУ імені Володимира Винниченка, сучасним потребам та викликам ринку лінгвістичних послуг.