pedfak_logo

Факультет педагогіки, психології та мистецтв

Практичний семінар «Раннє втручання як умова формування ментального здоров’я української нації»

Практичний семінар «Раннє втручання як умова формування ментального здоров’я української нації»

5 квітня 2024 року на базі Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка відбувся регіональний науково-практичний семінар «Раннє втручання як умова формування ментального здоров’я української нації», який було присвячено обговоренню своєрідності програми «Раннє втручання» та особливостей її втілення в освітній процес України. Організаторами цього заходу виступили кафедра психології та соціальної роботи і кафедра педагогіки та соціальної освіти факультету педагогіки, психології та мистецтв.

На пленарному засіданні зі студентами поділилися своїми цінними знаннями та досвідом не тільки науковці (доктор психологічних наук, професор Клочек Л.В., доктор педагогічних наук, професор Галета Я.В., кандидат педагогічних наук, професор, заслужений працівник освіти України, почесний професор ЦДУ ім. В. Винниченко Рацул А.Б. та кандидат психологічних наук, доцент Галушко Л.Я.), але й спеціалісти КЗ «Інклюзивно-ресурсний центр №1» Кропивницької міської ради та лікар - педіатр-неонатолог КНП «КОЛ КОР».

Цікавим був виступ Омарової Туранє Фікрат-кзи, яка представила інноваційні методи та медикаментозні втручання, що використовуються в сучасній медицині в період новонародженості й зупинилася на їх віддалених наслідках.

Дорошенко Олена Миколаївна, директор КЗ «Інклюзивно-ресурсний центр №1» Кропивницької міської ради, презентувала особливості роботи КЗ ІРЦ №1 щодо успішної реалізації програми «Раннє втручання». Її виступ був наповнений глибокими інсайтами та практичними рекомендаціями, що стануть у нагоді молодим фахівцям.

Снєсарь Юлія Геннадіївна, консультант практичний психолог КЗ «Інклюзивно-ресурсний центр №1» Кропивницької міської ради поділилася своїм досвідом роботи в області раннього втручання, розкрила особливості включення сім’ї у цей процес та поділилася успішними історіями відновлення дітей.

У роботі науково-практичного семінару взяли участь не тільки науково-педагогічні працівники кафедр психології та соціальної роботи й педагогіки та соціальної освіти, але студенти рівнів вищої освіти - перший бакалаврський  та другий магістерський, які навчаються за Спеціальностями: 053 Психологія; 231 Соціальна робота та 016 Спеціальна освіта. Студенти приймали активну участь в обговоренні важливості методів раннього втручання для допомоги дітям, які мають порушення розвитку або ризик їх виникнення.

Регіональний науково-практичний семінар «Раннє втручання як умова формування ментального здоров’я української нації» надав майбутнім психологам, соціальним працівникам та вчителям дефектологам важливу інформацію про ефективні прийоми допомоги та підтримки дітей з порушенням розвитку та їх сімей. Студенти були задоволені участю в семінарі. Вони висловили бажання відвідати подібні семінари в майбутньому.

Повідомлення про регіональний науково-практичний семінар «Раннє втручання як умова формування ментального здоров’я української нації» підготувала старший викладач кафедри психології та соціальної роботи ЦДУ ім. В. Винниченка Калашникова Л.В.