pedfak_logo

Факультет педагогіки, психології та мистецтв

Практичні заняття від докторки психологічних наук, професорки Яценко Тамари Семенівни

Практичні заняття від докторки психологічних наук, професорки Яценко Тамари Семенівни

30 листопада 2023 року академік НАПН України, доктор психологічних наук, професор Яценко Тамара Семенівна провела практичні заняття для магістрів спеціальності 053 Психологія ОП «Практична психологія» з вивчення курсу «Активне соціально-психологічне пізнання». Викладачі кафедри психології та соціальної роботи, а також студенти спеціальності 053 Психологія першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти денної та заочної форм навчання мали унікальну можливість доєднатися до психокорекційного процесу. Необхідно зазначити, що зацікавленість пізнанням методу активного соціально-психологічного пізнання виявило понад 70 осіб.

У психокорекційному процесі, який здійснювався в онлайн форматі, Тамара Семенівна поєднала представлення методологічних основ з глибинної психокорекції та провела практикум у форматі психодинамічної парадигми. Заняття ґрунтувалось на розумінні здатності психіки до перекодування ідеальної (психічної) реальності в опредметнену, візуалізовану із збереженням інформаційних еквівалентів. Психологом наголошувалося на необхідності прочитування смислових параметрів поведінкових проявів у презентованому матеріалі. Така співпраця базувалася на діалогічній взаємодії психолога з респондентами.

2

Учасники занять мали можливість висловитися, як у процесі роботи, так і після їх завершення. Зокрема, магістрантка Катерина Зінчеко зазначила: «Я хочу висловити подяку Т. С. Яценко та Л. Я. Галушко за надану можливість долучитись до вивчення курсу «Активне соціально-психологічне пізнання» у такому форматі. Надзвичайно цікаво дізнатися про цей метод саме від засновника – Тамари Семенівни Яценко. Для мене, як для студентки-психолога, яка пов’язує подальшу професійну реалізацію у напрямку психології, важливо передовсім знайти найбільш оптимальні шляхи щодо гармонізації власного Я і ще налагодження більш оптимальної взаємодії зі своєю сім’єю та батьками. Така активна участь у подібних заняттях сприяє становленню мене як професіонала у своїй галузі, вмотивовує до саморозвитку, самопізнання та формує прагнення до самовдосконалення».

1

Інформацію підготувала кандидат педагогічних наук Кушнір Н.С.