pedfak_logo

Факультет педагогіки, психології та мистецтв

Актуальні проблеми психологічної науки та практики

Актуальні проблеми психологічної науки та практики

Орієнтація України на входження у світовий освітній простір зумовлює посилення уваги до оволодіння іноземною мовою на всіх рівнях національної системи освіти. Вища освіта відносить іншомовну підготовку фахівців до пріоритетних напрямів, що мотивує до вдосконалення змісту освітніх програм, про це свідчить варіативність дисциплін для формування навичок володіння іноземною мовою студентів різних спеціальностей.

У рамках освітніх програм другого (магістерського) рівня вищої освіти 053 Психологія, 231 Соціальна робота магістрантам викладається дисципліна «Актуальні проблеми психологічної науки та практики (англійською мовою)», викладач – кандидат психологічних наук, доцент Близнюкова О.М. Акцент на дослідженні актуальних проблем психології англійською мовою мотивує магістрантів використовувати джерела іншомовного походження, дає змогу розвивати мовну, соціокультурну, дискурсивну, навчально-пізнавальну компетентності, що поглиблює розуміння глобальних викликів у галузі психології та є додатковою перевагою для майбутнього кар’єрного успіху.

Під час лекційних та практичних занять обговорюються різноманітні питання з психологічної та соціальної сфер: ментальне та психічне здоров’я, психологічні аспекти стосунків, умови ефективної взаємодії, освітнє лідерство, особливості прийняття рішень, тайм-менеджмент, психологічна підтримка в умовах стресу та кризових ситуаціях. Найціннішим є створення позитивної атмосфери для комунікації іноземною мовою, емоційна підтримка учасників освітнього процесу та подолання тривожності щодо потенційних комунікативних викликів, усвідомлення можливості розширення освітніх і професійних зон розвитку.

Надзвичайно цікавим було підведення підсумків та аналіз здобутків магістрантів, презентації з проблематики магістерських досліджень та тематики наукового інтересу. Презентації магістрантів групи ПП22м, ПБ22м, СР22м включали: особливості використання методів АСПП (Активного Соціально Психологічного Пізнання), вплив адикції на психічне та фізичне здоров’я, дослідження основ клінічної психології, аспекти сексуального здоров’я, важливість медіаграмотності для розуміння та аналізу інформації у цифровій епохі та ін.

Можливість використовувати прогресивні методи та форми навчання спряють ефективному оволодінню навичками іншомовного спілкування, розвивають мобільність фахівців, що є запорукою безперервного розвитку професійних навичок та збереження конкурентоспроможності на ринку праці.

Інформацію підготувала кандидат психологічних наук, доцент Близнюкова О.М.