• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
istfak_logo

Факультет історії, бізнес-освіти та права

Тиждень факультету 2019

16 квітня 2019 року тиждень факультету історії та права розпочався з традиційного шахово-шашкового турніру пам’яті доцента кафедри всесвітньої історії Сергія Івановича Шевченка

Шахово-шашковий турнір

Команда викладачів у складі декана факультету історії та права доцента Л.М. Філоретової, доцента кафедри історії України, заступника декана Н.М. Токар, доцентів кафедри всесвітньої історії О.М. Марченка, О.Л. Ковалькова, доцента кафедри державно-правових дисциплін та адміністративного права В.М. Юраха протистояла молодій, дружній збірній команді студентів. Суперники з’ясовували, хто з них має більший хист до логічного, стратегічного мислення, на чиїй стороні більша концентрація, увага, зрештою, удача. Викладачі зіграли різну кількість партій, з різними учасниками, а тому підсумковий результат змагань носив символічне значення, бо головне – це хороший настрій та уміння проявляти волю до перемоги.

Але все ж таки, шахово-шашковий турнір має своїх переможців та переможених. Так, Л.М. Філоретова зіграла дві партії в шахи зі студентом Владиславом Кузьменко (група ІП16Б) та Владиславом Збаржевецьким (група ПР18БІ) й обидві, не без труднощів, виграла. Також виграв три партії у шахи О.Л. Ковальков зі студентами Владиславом Збаржевецьким (група ПР18БІ) (дуже запекла була боротьба і тільки більший досвід Олександра Леонідовича забезпечив йому перемогу) та Артемом Гомонцем (група ІП17БІ), з останнім О.Л. Ковальков зіграв дві партії. Найбільш запекла боротьба у шахи точилася у двобої В.М. Юраха та студента Віктора Ткаченка (група ПЛ16Б). Першу партію виграв Віктор, другу – вже Віталій Михайлович, третя закінчилася бойовою нічиєю. 

У шашки грали Н.М. Токар і О.М. Марченко. Наталія Миколаївна з чотирьох партій одну виграла у студента Віталія Шабанова (група ІП15Б), одну йому програла, і дві гри програла сильному студенту Владиславу Топчію (група ІП15Б). Свої шість партій у шашки Олег Миколайович виграв у студентів Владислава Топчія (група ІП15Б), Іллі Шарія (група ІП16Б), Віталія Шпака (група ІП17БІ), Владислава Збаржевецького (група ПР18БІ) та дві партії у сильної шашистки Ольги Доніної (група ІГ16Б). 

Отже, загальний результат змагання з шахів такий: із восьми зіграних партій шість – виграли викладачі, одну – студенти (Віктор Ткаченко), й одну звели внічию. 

Підсумковий результат змагання з шашок виглядає таким чином: з десяти ігор у семи – перемогли викладачі, у трьох – святкували перемогу студенти. 

Учасники змагання щиро дякують організаторам й спонсорам шахово-шашкового турніру (студентській рада факультету історії та права й, особливо, Карині Малій та Владиславу Кузьменко) за чудову атмосферу, приємну обстановку та смачні призи.

Вільний простір

16 квітня на факультеті історії та права відбувся творчий захід "Вільний простір". У рамках заходу відбулося відкриття фотовиставки "Неповторна мить життя". Також проведено благодійний ярмарок,на якому було зібрано 1811 грн для онкохворих дітей. Зібрані кошти ми передамо у фонд "Янгол життя". Дякуємо всім,хто залишився не байдужим і долучився до нашого заходу!

Що ? Де ? Коли ?

17 квітня вперше на нашому факультеті відбулася гра "Що?Де?Коли?". У грі брали участь дві команди: викладачі та студенти. Все проходило по стандарту телевізійного аналогу гри. Команда студентів набрала більшу кількість балів, але викладачі не відставали. В силу цього переміг інтелект та кожна команда отримала свої подарунки.

Перегляд документального фільму

17 квітня з нагоди тижня факультету історії та права студенти ІП15Б групи з ініціативи Олександра Леонідовича Ковалькова переглянули документальний фільм під назвою "Два життя керівника Мао".

Мао Цзедуна можна охарактеризувати кількома словами - лідер Китайської Народної Республіки, засновник комуністичної партії і її керівник. Мао Цзедун правил Китаєм впродовж 27 років. Це були важкі роки для країни: становлення КНР проходило після Другої світової і громадянської війни. Розглянувши біографію Мао Цзедуна і цікаві факти його життя, можна спробувати зрозуміти і проаналізувати вчинки лідера, які залишили незгладимий слід в історії Китаю.

Можна зрозуміти єдиний мотив, який рухав ним, – це прагнення до влади і утримання її за всяку ціну. За найскромнішими оцінками, "великий стрибок" забрав життя понад 50 мільйонів китайців, а "культурна революція" – близько 20 мільйонів. Однак проведені в 21 столітті опитування простих китайських громадян кажуть, що народ цінує його позиції першого комуніста, надаючи менше значення наслідків жорстокого правління.
Лідер часто говорив, що йому подобається перебувати в постійній боротьбі за світле майбутнє. Але чи була це боротьба? Або мова йде про чорну кішку в темній кімнаті? Ясно одне, що завдяки своїй тиранії, він затримав розвиток Китаю на декілька десятиліть.

Документальний фільм вразив студентів і ще більше надихнув їх на вивчення історії країн Азії та Африки.

Інформацію надано факультетом історії, бізнес-освіти та права
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись